Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Програмата на ГЕРБ и Патриотите изобщо не е амбициозна, смята експерт

България ще продължи да бъде най-бедната страна в ЕС, посочи Лъчезар Богданов пред Bulgaria ON AIR

13.04.2017 | 19:56 Редактор: Тодор Петров
Програмата на ГЕРБ и Патриотите изобщо не е амбициозна, смята експерт

Тази програма изобщо не е амбицизиона. Нямаме заявка, че бърз икономически растеж е фокус на политиката. Не виждаме сериозна амбиция България да стане лидер по икономически растеж, каза икономическият експерт Лъчезар Богданов в предаването "Денят ON AIR", часове след като ГЕРБ и Обединените патриоти представиха управленската си програма. 

Той предупреди, че България ще продължи да бъде най-бедната страна в ЕС и няма да достигнем дори Румъния.

"Ако видим обещанията за ръста на икономиката и колко биха били високи доходите, ще видим, че това е един номинален растеж на БВП с около 5% на година", отбеляза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Лъчезар Богданов определи като важно това, че в програма на бъдещата управляваща коалиция е записана бюджетната стабилност и че няма да се увеличават преките данъци. 

Експертът коментира още състоянието и бъдещето на БДЖ, като по думите му въпросът е може ли да се приватизират държавните железници. Според Богданов това няма как да се случи, тъй като няма нормални релси, пътува се бавно и непрекъснато има аварии. 

"Или трябва да се откажем от железопътния транспорт, или да се обновят линиите, след което да се направи финансов модел, с който да се пътува без тежки държавни субсидии", разясни гостът на Владимир Сиркаров.

Запитан за демонополизацията на НЗОК Лъчезар Богданов отговори, че такава трябва да се направи, но умно. "Ако направим 5 каси и те работят по същия начин, тогава няма смисъл", посочи той.

Вижте видео с целия разговор: