Кой печели властта, ако изборите бяха във Facebook? Отговаря създателят на "КлинКлин"

Журналистът Кирил Беспалов и PR експертът Радина Ралчева дискутираха пред Bulgaria ON AIR различната картина, която социалната мрежа представя

21.03.2017 | 08:15 Редактор: Жанета Нейкова
Кой печели властта, ако изборите бяха във Facebook? Отговаря създателят на

Какъв щеше да е резултатът, ако изборите бяха във Facebook? Сайтът "КлинКлин" изнесе данни, които показват как би изглеждал новият парламент, ако изборите се решаваха от социалните мрежи. Битката печели "БСП-За България" с 29%, следвани от Движение "Възраждане" с 17,9%. Партията на Бойко Борисов получава 4%.

Създателят на "КлинКлин" е журналистът Кирил Беспалов и той разказа в студиото на "България сутрин" как е събрал данните за направеното изследване.

"Информацията, която събрахме е от един от многото инструменти за анализ на данни на Facebook. Нашият анализ е на база интеракции (взаимодействие бел, ред.) на 1000 потребители. От сайта за анализи казват, че това е най-добрият начин за сравнение на една или повече страници".

Журналистът допълни, че се е получило заблуждение в общественото мнение, че това е статистика на "троловете" във Facebook и уточни, че те са само компонент от целия микс на инструменти на социалните мрежи.

"Троловете" не са толкова много, колкото си мислят хората. Те просто са много дразнещи", каза Беспалов.

PR експертът Радина Ралчева също бе гост в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев и отговори на въпроса може ли Facebook да дава толкова различна картина от тази, която предоставя официалната социология?

"По принцип може, защото социалната мрежа е едно общество само по себе си. Но в него не присъства цялата палитра на истинското такова", смята Ралчева.

Тя твърди, че във Facebook няма възрастни хора, тя казва, че категорията варира между 15 и 40+-годишните.

"Вие виждате един отрязък от реалното общество и средата във Facebook предполага хората да се държат по начин, по който не биха се държали на живо", отбеляза PR експертът.