ЕС глоби пет големи банки с над 1 млрд. евро заради тайно договаряне

Citigroup, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays и Mitsubishi са наказаните кредитори

16.05.2019 | 17:30 Редактор: Юлия Христова
ЕС глоби пет големи банки с над 1 млрд. евро заради тайно договаряне

Citigroup Inc., Royal Bank of Scotland Group Plc and JPMorgan Chase & Co. са сред петте банки, които се съгласиха да платят глоби на Европейския съюз (ЕС) в размер на 1,07 млрд. евро (1,2 млрд. долара) заради тайно договаряне на стратегии за валутна търговия, съобщава Bloomberg

Citigroup беше глобена с 310,8 млн. евро, докато RBS ще плати 249,2 млн. евро, а санкцията за JPMorgan възлиза на 228,8 млн. евро, се посочва в изявление на Европейската комисия (ЕК) в четвъртък.

Британският кредитор Barclays Plc беше глобен с 210,3 млн. евро, докато Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. трябва да плати 70 млн. евро, пише investor.bg.

Търговците са разменили чувствителна информация за валутната търговия, което им позволи да вземат съгласувани решения за покупка и продажба на валути, посочват от ЕК.

Според еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер валутната търговия е сред най-големите и печеливши пазари по света, през който преминават милиарди евро всеки ден.

„Комисията няма да толерира подобно поведение на финансовите пазари“, категорична е Вестагер.

Макар и големи, глобите са по-ниски от наказанието на банките от 1,3 млрд. евро от преди пет години по повод манипулиране на стойностите на Euribor.

Харесайте ни във страницата ни във Facebook ТУК

Снимка: Pixabay