Нараснал е броят на пътниците по редовните линии през Варна и Бургас

Пасажерите са се увеличили с близо 10%, отчетоха от Асоциацията на българските авиокомпании

22.03.2019 | 22:44 Редактор: Зорница Костадинова
Нараснал е броят на пътниците по редовните линии през Варна и Бургас

Миналата година беше успешна за българската авиация, тъй като от една страна се затвърдиха пазарните позиции, а от друга се добавиха производствени мощности. През 2018 г. ръстът на превозите на пътници е 9,2%, като годишното увеличение за Летище София е 6,7%, а за летищата във Варна и Бургас общо – 12,6%.

Това отчете Станислав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). Според него се е запазило нивото на превозените пасажери през столичния аеропорт, което е било основното предизвикателство през миналата година. Затова и този резултат по думите му е успех.

Близо 12 милиона са практически обслужените от и до България пътници през миналата година, като близо 7 милиона от тях са преминали през Летище София. Това представлява около 55% от общия брой. През летищата на Варна и Бургас преминалите са 5 милиона, или 45% от общия брой, каза Станулов.

През 2018 г. ръстът на общия пътнически трафик по международните полети в България отново е съсредоточен в редовните международни линии и е на ниво от 13,6%, а делът на чартърните полети продължава да намалява. Съотношението между тях вече е 78:21.

За повече информация посетете Investor.bg" и превърни investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК