Спокойствие в облаците

Време за времето разкрива особеностите на авиационната метеорология

01.09.2015 | 10:08 Редактор: Красимир Кирев
Спокойствие в облаците

Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" е организацията, която изпълнява функции по управление на въздушното движение и извършване на аеронавигационни услуги на територията на България и прилежащите й териториални води. Част от това обслужване е аеронавигационното метеорологично обслужване. Прогнозите на авиометеоролозите са изключително краткосрочни. Тяхната  валидност варира от няколко минути до 24 часа.

„С идването си на работа, ние първо се запознаваме с актуалната метеорологична обстановка. Следим уредите, които са разположени по пистата на всяко едно летище. Те измерват вятър, видимост, облачност, всякакви други явления“, обяснява Виктория Фитова, началник отдел „Авиометеорологично обслужване“ в ДП РВД

Измерванията са с много прецизна точност и се извършват непрекъснато като авиационните метеоролози използват 2-минутни и 10-минутни усреднения  на метеорологичните елементи - вятър, видимост, наличие на опасни облаци, обледяване и турбулентност.


https://www.facebook.com/vremezavremeto

 

 

 След като се запознаят с моментната синоптична обстановка, авиационните метеоролози изготвят своите прогнози и ги разпространяват към потребителите – най-вече пилотите и ръководителите на полети.

„Тази информация постъпва в международни бази данни. И когато даден екипаж предвижда полет до София, Варна, Бургас, Горна Оряховица или Пловдив, извиква тези съобщения, които са му необходими за неговата полетна подготовка. Тя е най-важната част от метеорологичното осигуряване на екипажите и представлява набор от информация за времето, в съответната кодова форма, както и набор от карти“, допълва Виктория Фитова.

На тази база пилотът прави своя план за маршрутиране от дадено летище до крайната му дестинация.

https://www.facebook.com/vremezavremeto