Проф. Пимпирев: проектирането на първите градове на Антарктида вече е в ход

На този фон България за пръв път е домакин на заседание на своеобразното антарктическо правителство

24.05.2015 | 19:38 Редактор: Красимир Кирев
Проф. Пимпирев: проектирането на първите градове на Антарктида вече е в ход

На Антарктида неминуемо ще възникнат градове с постоянно население. Такива планове вече се правят от чилийски, аржентински и южноафрикански архитекти. Това заяви в предаването Време за времето проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

„Ние виждаме как лавинообразно се разраства населението на света, особено в държави като Китай и Индия. Тези хора трябва да живеят някъде. А Анатрктида все пак е последният девствен континент“, посочи проф. Пимпирев.

По думите му фактът, че Леденият континент е много богат на полезни изкопаеми, има големи възобновяеми ресурси и невероятни красоти, предполага засилване на апетитите към него. 

От 1 до 10 юни в София ще се проведе 38-то Консултативно съвещание по антарктическия договор. Иначе казано „Правителството на Антарктида“ се събира и 500 делегати от всички държави, които имат експедиции там ще решават актуално проблеми. Това става за пръв път в България.

България отдавна има своето запазено място на Антарктида. На остров Ливингстън, в подножието на величествената планина Тангра и недалеч от полуостров Варна, е разположена българската научна база.

Експедицията ни участва в голям, ключов международен проект, който касае промените в климата.

facebook.com/vremezavremeto