НАСА: Сахара и Амазония са неразривно свързани

Как?!

05.05.2015 | 13:52 Редактор: Красимир Кирев
НАСА: Сахара и Амазония са неразривно свързани

Пустинята Сахара е известна с недружелюбния си климат. Пясъчни хоризонти и скалисти върхове покриват северната третина на Африка. Дъждът, растенията и животът са почти илюзия.

От другата страна на Атлантическия океан пък е най-голямата тропическа област в света - Амазония, която е среда на невиждано другаде екоразнообразие. Но какво е общото между тези два диаметрално различни климата – те са свързани с дълъг 15 хил. км облак прах в атмосферата.

Всяка година ветровете в Сахара изпращат огромни облаци прах на трансатлантическо пътуване.  Те са изключително богати на фосфор. Когато достигнат тропическите гори,  остатъчните частиците от организмите в Сахара осигуряват жизненоважни вещества за флората в Амазония.

Облаците прах влияят на климатичните проблеми, но е в сила и обратната зависимост. Учените си задават два основни въпроса: Какво количество прах се транспортира и Как климатичните промени влияят на това количество?

Данни от сателита на НАСА Калипсо, пуснат в Космоса през 2006 г. може би дават отговорите. За пръв път Калипсо  дава количествена картина на обемите прах, които изпълняват трансокеанското пътуване. Цифрите са впечатляващи – От всички 182 млн. тона или почти 700 000 товарни камиона с прах, които напускат Сараха всяка година, 27,7 милиона тона или 15% от всички обеми – се разпръскват над Амазония.

Калипсо използва технологията за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти чрез сензори, наречена Лидар. Едно от разкритията на сателита са променливостта на „прашната“ връзка между Сахара и Амазония.  Промяната е стряскаща – 86% от 2007 до 2011 г. Защо?!

Отговорът вероятно се крие в Сахел – регионът  в южната част на Сахара. Учените откриват връзка между дъждовете в Сахел и обемите прах, транспортирани през Атлантика. Когато валежите в Сахел са силни, обемът прах е по-малък.

Точната причина за тази корелация остава неясна, но специалистите имат предположения. Възможно е увеличаването на валежите да доведе до повече растителност в Сахел. Така по-малко пясък е изложен на силни ветрове.

Така или иначе животните в Амазония, а може би и в целия свят, трябва да се обърнат към Сахара и да кажат – БЛАГОДАРЯ!