Как работят метеорологичните сателити в Космоса?

Време за времето търси скритите оръжия на синоптиците

29.04.2015 | 14:06 Редактор: Красимир Кирев
Как работят метеорологичните сателити в Космоса?

Знаете ли, че НИМХ – БАН обезпечава международния обмен на данни за Световната служба за времето в районите на Югоизточна Европа и Близкия Изток? В света има само още 14 такива центрове.

Още по темата

Директорът на института НИМХ – БАН проф. Христомир Брънзов разкрива водещия на Време за времето Красимир Кирев много неизвестни за работата на своите колеги.

И още в първата част на предаването – видео от мощното земетресение в Непал, метеоритен дъжд на Деня на Земята и зрелищното изригване на чилийския вулкан Калбуко.

Гост в студиото е и проф. Христо Георгиев, ръководител секция „Дистанционни измервания“ в НИМХ.

Още по темата

От него научаваме как сателитите в Космоса помагат за изготвянето на прогнозата за времето, къде се намира сателитът, който дава най-точна метеоинформация за България и какво представляват числените модели, с които си служат синоптиците.

Също така търсим отговор на въпроса какво даде телескопът „Хъбъл“ на Земята през последния четвърт век, на връх 25-та годишнината от пускането му в орбита,

Хвърляме поглед и към народната метеорология.

Някои от правилата й са валидни от хиляди години.

А и са повече от любопитни. Какво трябва да следим, с надеждата, че ни очаква хубава пролет и още по-хубаво лято – в края на предаването с водещ Красимир Кирев.