fallback

Club Investor BG 17.02.2015 Образованието - ключ към всичко

Това издание на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков е посветено на образованието.

18.02.2015 | 09:21 Автор: Красимир Лаков

Темата на предаването днес е посветена на образованието. Тя, освен, че е повече от актуална, е избрана от екипа на предаването ни неслучайно -  предстои провеждането на мащабна конферения, организирана от телевизия България он ер, Bloomberg TV и Инвестор БГ. За втора поредна година телевизия България он ер прави подобен форум, с цел дебатите и анализите от него да са в полза на икономиката /каквато впрочем е цялостната политика на нашата медия/.

Снимки от конференцията "Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката" на 24 март 2014 може да видите тук.

Форумът ще събере на едно място водещи експерти в сектора образование и представители на бизнеса на дискусии в два панела по въпроса за финасовата грамотност.

Нейра Чехич от студиото на Bloomberg в Лондон ще бъде модератор на събитието.

 

До тогава предаването ни Клуб Инвестор БГ ще направи поредица от разговори за образованието, ще погледне към проблемите от най-различни гледни точки, ще потърси печелившите системи по света, ще обясни защо образованието и просперитета на една държава са невъзможни едно без друго…

Още по темата

И така – образованието…

Какво да реформираме, откъде да гледаме, как да го направим и необходимо ли е изобщо да променяме нещо, при положение, че нашите деца са все сред първите на олимпиадите по математика, физика и информатика. Това, разбира се  е провокация! Общоприето е виждането, че най-добрата образователна система в света е финландската. Там средната заплата на един учител е 2500 евро, а у нас средната учителска заплата възлиза на 710 лева.

И все пак - не всичко е пари.

Основният въпрос е как се преподава, а също и какво. Правилно ли е например на децата да им се пишат оценки още във втори клас, изобщо насърчаването на конкуренцията помежду им доколко е полезна? Дали това не е една от причините, ние да сме общество от индивидуалисти, за които общото благо няма никакво значение? 

Друг аспект е какво точно се изисква от учениците и в ниските, и в по-горните класове.  Има сериозна разлика между това да научиш децата да мислят, сами да стигат до определени изводи или как и къде да намират информацията която ги интересува и от другата страна да заустяват уроците, да учат наизуст и да цитират чужди мисли. Има голяма разлика между това да учиш като работиш по определен проект, в екип или като влизаш в дадена роля и това да можеш да преразкажеш готови изводи от някой учебник.

Знам, че може да предизвикам нечий гняв, но не е ли време да се преразгледат основно произведенията, които се учат по литература. От възрожденските ни поети и писатели до Белчо и Сивушка, ползите за съвременното дете са много съмнителни. Не казвам, че децата не трябва да знаят кои сме и откъде идваме, а че може би по-съвременни произведения биха били по - близки до тях, биха стимулирали интереса към четенето като цяло, докато тъкмо напротив овехтялата, сиромашка селско - възрожденска тематика дърпа децата назад и ги отвращава от книгите изобщо.

Най-актуална от последните дни е формулата как парите трябва да следват ученика. Надигна се протестна подписка как частните училища не трябва да получават държавно финансиране.

А защо не?

Нима частните болници не получават финансиране от здравната каса? Или просто да забраним частните учебни заведения и частните болници, за да може всичко да се уравновеси обратно в блатото на еднаквото и безалтернативното? И още нещо – според статистиката на ЕС, България е на последно място сред 28-те страни по отделяни средства от БВП за образование. Дали пък това не предопределя всички по-нататъшни проблеми и негативи?

Образованието - ключ към всичко, това е темата на днешното ни предаване, а гости в студиото са : Явор Джонев, председател на Институт за прогресивно образование, съосновател на Сирма Груп Холдинг - група от български софтуерни компании, Росица Вартоник, управител на Фондация Инициатива за финансова грамотност и Анастасия Грозева - психолог, управител на фондация Дом с крила. Всички те са тясно свързани с темата, хора, които имат отношение по въпроса.

Следете специалния сайт на конференцията за финансово образование.

Може да видите предаването в следните видеоматериали.

 

Първа част на предаването.

Втора част на предаването.

Трета част на предаването.

Четвърта част на предаването.

 

fallback
fallback