Открито за ваксините: дискусия за науката, доверието и свободата на избор

16.04.2021 | 15:00
Открито за ваксините: дискусия за науката, доверието и  свободата на избор

Дискусията „Открито за ваксините“ ще събере уважавани специалисти в сферата на медицината, медицинското право и бизнеса, за да предоставят актуална информация и да отговорят на ключови въпроси за опазването на здравето при функционирането на организациите в условията на пандемия. Дискусията се организира от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и ще се проведе онлайн на 23 април 2021 г., петък, от 14:00 часа, с продължителност 90 мин. Тя ще може да бъде проследена в you tube и фейсбук профилите на организацията, където ще могат да се задават въпроси.

Темите които ще бъдат засегнати:

Доверие и обществено здраве: имаме ли доверие в науката и медицината? Защо в общия шум не чуваме гласа на специалистите?  Можем ли отново да направим крачка напред, вярвайки на науката?

Ваксините и свободата: причина ли са ваксините за поредно разделение в обществото и възможно ли е да се наложи задължителна ваксинация?

Между какво правя избор, избирайки ваксина?

Опазването на здравето като риск мениджмънт: да се насърчава ли ваксинирането, ще стане ли задължително? Увеличаването на броя на ваксинираните ще работи ли за съживяването на икономиката?

По темите ще разговарят адв. д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право; доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България; проф. Орлин Тодоров, психиатър и Огнян Траянов, председател на Българската мрежа. Модератор на дискусията ще бъде Мария Константинова, водеща на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“.

Дискусията „Открито за ваксините“ е част от кампанията „Здрави заедно“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Като организация на отговорния бизнес Българската мрежа има ангажимент да допринася за добруването на своите заинтересовани страни. В covid кризата, която не е времево ограничена, една от задачите на бизнеса е да помогне за по-лекото преминаване през нея и за възстановяването на обичайния ритъм на живот, средство за което е и масовата ваксинация.

В отговор на това предизвикателство Българската мрежа стартира кампанията „Здрави заедно“, която ще предоставя на партньорите и служителите на компаниите-членове достоверна информация от компетентни източници. Планираните дискусии ще дадат възможност на представителите на бизнеса да се информират по ключови въпроси, свързани с опазването на здравето, въз основа на които да управляват своята дейност и организации в условията на Covid-19.

Кампанията "Здрави заедно" има за цел да обърне внимание към нуждата от доверието ни в знанието и науката, да помогне да се ориентираме в потоците противоречиви данни и информационния шум, да направим своя избор и преодолеем страховете си, да покаже грижата на работодателя, да създаде сигурност и спокойствие в заинтересованите страни по отношение на здравето им в работна обстановка, да направи възможен добър за всички работен режим.

Медиен партньор на кампанията „Здрави заедно“ са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg  и Puls.bg.