Тук-Там Кариерен Кошер показва защо да изберем кариера в България

На 4 септември новото кариерно събитие ще ни срещне с водещи компании в сферата на бизнеса и ще покаже защо си струва да се върнем у дома

14.08.2019 | 15:49
Тук-Там Кариерен Кошер показва защо да изберем кариера в България

На 4 септември 2019 година в Интер Експо Център – София, под патронажа на президента на Република България, ще се състои първото издание на „Кариерен Кошер“, кариерно събитие за професионално развитие, ориентиране и споделяне, което среща прогресивно мислещи бизнеси и висококвалифицирани кадри с опит и образование в чужбина.

Организаторите на събитието, сдружение Тук-Там, имат за цел да представят цялостна картина за пазара на труда в България, за да може всеки желаещ да се върне и да се развива в България да направи своя информиран избор. Кариерен Кошер е най-голямото специализирано кариерно събитие за българи с опит в чужбина и е идеологически наследник на форума „Кариера в България. Защо не?“, който Тук-Там стартира през 2008 г. и организира заедно с партньорска организация до неговия завършек през 2018 г.

„Все повече българи виждат възможности за професионално и личностно развитие в България, а същевременно пазарът на труда се нуждае все повече от висококвалифицирани кадри“, споделя Христо Бояджиев, основател на сдружението. По данни на Националния статистически институт през 2018 г. са се завърнали 16 169 българи, което е близо два пъти повече в сравнение с 2016 г., когато са се върнали малко над 9 000 души. Като цяло броя на хората, които се завръщат в България почти се е изравнил с броя на заминаващите.

Кампанията, стояща зад хаштага #HubavoShteE, цели да изтъкне положителните аспекти на живота и кариерата в България. Хората, кариерата, средата и иновациите са някои от основните притегателни аспекти, в които има ценен потенциал и възможности за положително развитие. Посланието #HubavoShteE обединява именно институциите и хората, които търсят подобрение в условията на живот и развитие в страната.

Една от най-честите причини българите да изберат да се върнат в България са хората. Приоритет за много е близостта до семейството и приятелите, възможността не само да споделяш ежедневно положителни емоции, но и да можеш да подкрепиш и помогнеш на близките си.

Сред другите основни причини са:

– Кариерата –

България предоставя привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри, което е силен мотиватор за установяване в България. По данни на Евростат безработицата в България през юни е била 4,4%, което е исторически най-ниското ѝ ниво. Страната ни се нарежда на 9-то място в ЕС по най-ниска безработица, а коефициентът на заетост расте. Броят на работещите българи е стигнал 3,147 млн. души, показват данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2019 г. като броят им се е увеличил с 48 500 в сравнение със същия период на миналата година. За много млади българи възможностите за поемане на нови роли с по-големи отговорности и на по-високи позиции съществуват на много по-ранен етап в кариерата в България в сравнение с условията в чужбина.

– Средата –

Стандартът на живот в България и благосъстоянието на българите продължава да се подобрява. Според проучването Best Countries 2019 на U.S. News&World Report в партньорство с Young&Rubicam BAV Group и Wharton School, България е на 33-то място по качество на живот базирано на добрите възможности на пазара на труда, икономическа стабилност, равенство в заплащането, добра образователна система, отвореността за развитие на бизнеса, благоприятни данъчни условия и други. Въпреки че нивата на заплащане не са от високите в ЕС, през 2018 г. България е сред 5-те членки на ЕС с най-голям ръст на заплатите – 8%, за първото тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г.

– Идеите –

България подобрява позицията си в ЕС по отношение на иновациите благодарение на развитието на високотехнологичните компании. Страната подобрява постиженията си в иновационната сфера благодарение на бързо растящите компании от технологичния сектор. Не само София, но и Пловдив привлича обратно таланти, които искат да се развиват в IT сектора. Според статистика на Кметството на Пловдив пристигналите надвишават заминалите, а със 7% се е увеличило населението на града между 20 и 29 години. Стартиращите бизнеси са растяща част от индустрията, която наброява над 25 000 работни позиции и формира над 2% от БВП на страната. България е на второ място след Литва в ЕС с една трета по-високо ниво от средното европейско, а според данни на Евростат около 45% от работните позиции в технологичния сектор са заети от жени.

На Кариерен Кошер 2019 ще бъдат споделени данни и примери за условията за живот и работа в България. Събитието ще се проведе на 4-ти септември 2019 от 12:00 ч. в Интер Експо Център под патронажа на Президентството на Република България. Достъпът до събитието е безплатен, но се изисква задължителна регистрация.