Съдът в Корея гласува в полза на Samsung

Съдът отхвърли иска за блокиране на сливането на две дъщерни компании на Samsung

01.07.2015 | 10:02
Съдът в Корея гласува в полза на Samsung

Съдът в Южна Корея отхвърли на 1 юли иска на американския хедж фонд да блокира планирана сделка за сливане за 8 млрд долара в конгломерата Samsung, смятана за вид прехвърляне на управлението в най-голямата компания в страната.

Строителната компания Samsung C&T Corp и де факто холдинговата компания на Samsung Cheil Industries Inc обявиха през май плановете Cheil да купи Samsung C&T с акции. Американският хедж фонд Elliott Associates LP, който притежава 7,1% в Samsung C&T с аргумента, че сделката трябва да се обяви за нищожна, защото подценява Samsung C&T.

 

Още по темата

Коментар от Сеул на Стюарт Бигс, Bloomberg News:

 

Днешното решение е първото, което американският хедж фонд Elliott поиска с цел блокиране на акционерното събрание през юли, на което акционерите на дъщерната на Samsung компания C&T се очаква да подкрепят сливането с друга дъщерна компания - Cheil Industries.

 

Съдът отхвърли иска и забави решението си по втория иск на Elliott, който иска да попречи на друга компания да използва правото си на глас чрез акции, които неотдавна купи. Този случай има две части - първата е победа за Samsung. Ще видим какво ще стане във втората.

След решението акциите скочиха и затова мисля, че инвеститорите разчитат двете дъщерни компании на Samsung да се слеят. Очакваме да чуем второто решение на съда и да разберем какво ще направи най-големият акционер в Samsung C&T - държавният пенсионен фонд в Южна Корея. Вотът на фонда може да се окаже критичен на акционерното събрание през юли. Това ще бъде много за бъдещето.

Не мисля, че съдебното решение ще се отрази на сделката. Е, сделката е смятана за слабо корпоративно управление в Корея, така се възприема най-вече в чужбина. Знаете, че южнокорейските компании имат тенденция да се търгуват по-ниско на борсата в Сеул от техните конкуренти по света на съответните им пазари. Затова дискусиите около сделката са базиране на това.

Е, имаме две дъщерни компании на Samsung и е в интерес на семействата-основатели сделките да станат на най-ниската възможна цена. Ясно е, че някои инвеститори имат проблем с това.