Най-големият проект на Chevron - отвътре

Bloomberg с репортаж за най-мащабния проект в историята на Chevron - централа за втечнен природен газ

12.06.2015 | 15:47 Редактор: Виктория Крумова
Най-големият проект на Chevron - отвътре

Inside the Largest Project in Chevron’s History

Ерик Шацкер, Bloomberg: Това е най-големият подобен проект в света.  

60 километра от брега на северозападна Австралия, на отдалечен остров без постоянни жители, Chevron строи централа за втечнен природен газ на стойност $54 милиарда. Всичко свързано с Gorgon е в неописуеми мащаби. Това е нещо огромно, нали? Нещо гигантско.

Рой Крзиуосински, управителен директор Chevron Australia: Gorgon е най-големият проект, който Chevron някога е предприемал. Това е и най-скъпият проект в Австралия.

Ерик Шацкер, Bloomberg: Gorgon се намира на остров Бероу, на около 1100 км северно от Пърт. Сродният проект Wheatstone се намира на континента, в австралийската пустош. Заедно те ще произвеждат около 440 милиона кубични метра природен газ на ден.

Джон Уотсън, председател и президент нa Chevron: Виждам какво се случва в развиващия се свят и виждам какви са нуждите им. Например, имат нужда от електроенергия.

Ерик Шацкер, Bloomberg: Откъде ще дойде тя?

Рой Крзиуосински, управителен директор Chevron Australia: От природния газ.

Ерик Шацкер, Bloomberg: И двата проекта добиват газ, изпомпван от подводни находища, пречистват го, замразяват го и го товарят на танкери, предназначени за Япония и други места в Азия. Какво е това място?

Рой Крзиуосински, управителен директор Chevron Australia: Това е вътрешността на резервоар за втечнен природен газ. Диаметърът му е 92 метра, висок е 47 метра.

Ерик Шацкер, Bloomberg: И когато стане готов, ще бъде пълен с втечнен природен газ?

Рой Крзиуосински, управителен директор Chevron Australia: Ще пълним резервоара с природен газ веднъж на няколко дни.

Още по темата

Ерик Шацкер, Bloomberg: Wheatstone трябва да започне производство през 2016. Засега нещата вървят по план. Gorgon беше одобрен за цена от $37 милиарда, а сега далеч превишава бюджета и изостава с година от плана.

Фадел Гайт, главен анализатор, Oppenheimer&Co.: Беше един от най-лошите в сектора. Ако Бизнес училището на Харвард направи проект или проучване на тема какво не трябва да се прави, това би бил Gorgon.

Джон Уотсън, председател и президент нa Chevron: Цялата индустрия е в трудно положение през последните няколко години. Цената на услугите се повиши двойно. Видяхме бързото покачване на австралийския долар, както и цената на труда беше по-висока отколкото очаквахме. Освен това имахме повече циклони, така че, да, цената се повиши. Но вярваме, че проектът Gorgon ще бъде добър принос в дългосрочен план.