Разнообразието в работната сила на Google все още е малко

70% от служителите на технологичния гигант са мъже.

03.06.2015 | 12:10 Редактор: Велко Каменов
Разнообразието в работната сила на Google все още е малко

От 2014 г. Google публикува данни за расовата и полова принадлежност на служителите си, в опит да стимулира разнообразието на работната сила. Година по-късно данните показват, че разнообразието на работната сила на Google не се е повишило, въпреки декларираните усилия в тази посока.

Докладът от 2015 г. показва, че 91% от служителите в Google са бели и азиатци, точно колкото и година по-рано. Белите са 60%, а азиатците – 31%. Чернокожите и испаноезичните заедно формират едва 5%, а останалите 4% са от смесени раси или други.

По отношение на половете в Google все още работят предимно мъже, като те представляват 70% от служителите на компанията.  За жените остават останалите 30%. Все пак Google изтъква, че общият брой на служителите на компанията от женски пол е нараснал с 1%.

В свое съобщение технологичният гигант казва, че компанията е обнадеждена, че този важен проблем се дискутира открито и въпреки че все още има дълъг път за изминаване, се забелязва начален етап на прогрес. Google отбелязва и че 21% от хората, наети на работа в технологичната сфера през 2014 г., са били жени.