Avago били обхванати от параноя за сделката с Broadcom: Амин

Хаслинда Амин, Bloomberg Сингапур

29.05.2015 | 10:45
Avago били обхванати от параноя за сделката с Broadcom: Амин

Главният изпълнителен директор на Avago Technologies Ltd Хок Тан обяви сделката за 37 млрд долара в брой и акции за производителя на чипове Broadcom Corp.

Компанията е била изпаднала в параноя, че някой друг може да предложи конкурентна оферта, казва Хаслинда Амин от Bloomberg Сингапур на 29 май 2015.

Още по темата

 

Същевременно Intel Corp е близо до приключване на сделката за придобиване на по-малкия производител на чипове Altera Corp за около 15 млрд долара, съобщи New York Post. Сделката може да е за 54 долара за акция, 15% премия над цената на Altera при затваряне в четвъртък, 28 май 2015 от 46,97 долара, съобщава вестникът, цитирайки източници, запознати с въпроса.

"Следката ще стане до края на седмицата", пише NYT.

Intel обяви, че преговаря в началото на годината с Altera и че преговорите ще продължат най-късно до 1 юни, което би дало опцията на най-големия в света производител на чипове да направи враждебна оферта след това, съобщи през април Ройтерс. През април Altera отхвърли офертата за 54 долара за акция от Intel след месеци преговори.

Avago Technologies се договори за покупката на Broadcom за 37 млрд долара в най-голямото сливане на производители на чипове за годината. Това е втората мегасделка през 2015 и едва ли ще е последната, казват анализатори за Ройтерс. Intel и Altera не са били открити за коментар.

 

Коментар на Хаслинда Амин, Bloomberg Сингапур

Каква огромна сделка. Знаете ли, това ще внесе промяна в правилата на играта. Сделката ще създаде шестия по големина в света производител на чипове. Очаква се да бъде финализирана в началото на 2016.Както казахте това е най-голямата технологична сделка на всички времена.37 млрд долара в брой и акции - 16% премия над последната цена на Broadcom. Някои анализатори казват, че Avago май се е изръсил. Цената звучи страшно. Но Avago са доволни. Компанията все още е в параноя, че ще се появи конкурентна оферта.

Смятам, че Qualcom и Intrel са били в преговори с Broadcom, но изглежда Avago са направили най-сериозната оферта. Ако се чудите какво произвежда компанията - чипове за смартфони, компютърни дискове, елементи за мрежи. Тя се разрасна страшно много като компания и това се вижда от цената на акциите й. Представете си само - когато излезе на борсата през 2009 една акция на Avago струваше 15 долара. На последната търговия при затваряне беше стигнала 142 долара и нещо. Ако правят нещо както трябва - това сигурно е агресивната им стратегия да изкупуват всичките си конкуренти.