Нетната печалба на Lenovo за Q1 подобри очакванията

Коментар на Тим Кълпан, Bloomberg

22.05.2015 | 09:07
Нетната печалба на Lenovo за Q1 подобри очакванията

Коментар на Тим Кълпан, Bloomberg на резултатите на Lenovo.

"За първото тримесечие, което приключи в края на март, нетната печалба на Lenovo беше по-висока от очакваното. В същото време обаче продажбите остават под предварителните прогнози, което означава, че компанията е успяла да постигне по-добра възвращаемост при по-слаби постъпления от очакваното. Ключовото е, че Lenovo са много силни на пазара на компютри, който обаче сам по себе си продължава да се свива. Въпреки това компанията увеличава пазарния си дял и реализира икономии от мащаба, докато чака останалите й дейности да излязат на печалба.

 

Още по темата

Тоест добрите резултати не идват от съживяването на пазара на компютри, а от увеличение на пазарния дял?

Да, присъствието им е по-силно. Иначе от години е ясно, че този пазар се свива и че от известно време не успява да се оттласне от дъното. Но все пак има и поводи за оптимизъм. Тази година например излиза новата версия на Windows, Intel ще представи последните си процесори. Това може да раздвижи малко нещата, но дори и изпълнителният директор на Леново предупреди, че тази година ще бъде една от трудните за компанията.

 

Как се развиват останалите дейности на Lenovo ?

Това е добър въпрос, защото миналата година те похарчиха доста пари за две ключови покупки - една от тях беше телефонния бизнес на Motorola. От Lenovo потвърдиха, че целта им е да го превърнат в печелившо начинание за следващите 4 до 6 тримесечия, тоест до средата на следващата година. Засега са на правилния път да го постигнат, но са още в самото начало....

 

Не си голям оптимист.....

Ами да, защото пазарът на сматрфони се превърна в много труден бизнес. Преди няколко години беше ясно, че предстои серозен бум, но и че на даден етап ще видим и забавяне. То вече е факт и от Lenovo също го отчитат. Китай всъщност досега беше най-големия пазар на смартфони. Това е и мястото, където всички играчи търсеха възможности за растеж, докато останалия свят страдаше от различни проблеми. Но в последното тримесечие продажбите в Китай всъщност се понижиха, за първи път от доста време насам. И вече няма да е толкова лесно да се правят големи пари от смартфоните.

И дневният ред за 22 май от Джонатан Феро от Bloomberg Лондон: