Служителите на McDonald’s в САЩ протестират за 15 долара на час

3000 души се събраха пред централата на компанията в Оук Брук, Илинойс.

22.05.2015 | 11:04 Редактор: Велко Каменов
Служителите на McDonald’s в САЩ протестират за 15 долара на час

Служители на McDonald’s в САЩ организираха протест с искане за увеличение на минималната работна заплата до 15 долара на час, съобщава Bloomberg. 3000 души се събраха на шествие завършило пред централата на компанията в Оук Брук, Илинойс, а петиция, подкрепяща исканията им, беше подписана от 1,4 милиона души. В същото време в сградата се провеждаше общо събрание на акционерите на компанията. В момента най-нископлатените служители на McDonald’s печелят между 7,25 и 8,25 долара на час в зависимост от щата, в който работят.

„Тук сме, за да изразим искането си. Работниците се организираме от 2 години в САЩ и е време Макдоналдс да вземе правилното решение. Знаем, че през последните 10 години тази компания пръсна 30 милиарда долара, за да изкупува обратно свои акции, правейки инвеститорите и акционерите богати. Ясно е, че имат достатъчно пари, за да ни плащат по 15 долара на час”, заяви работникът Теранс Уайс, който е пътувал на 12 часа, за да се включи в протеста.

„Искам всички да си избият от главата, че повечето служители в ресторанти за бързо хранене нямат умения. Това не е вярно. Опитваме се да оцелеем, искаме да живеем. Дори не можем да оцелеем със 7 долара и 25 цента на час. Затова съм тук”, изрази недоволството си служителка.

Освен двойното увеличение на заплатите, работниците искат и да сформират профсъюз, който да защитава интересите им.

Новият главен изпълнителен директор на McDonald’s заяви, че е „горд” със заплатите, които компанията плаща на служителите си.