Как се създават лидерите

Радина Ралчева, председател на БДВО

20.04.2016 | 07:00
Радина Ралчева, председател на БДВО, снимка БДВО

Радина Ралчева, председател на БДВО за 2016 разговаря с Bulgaria ON AIR по повод предстоящата международна конференция "Образование и бизнес - Бъдещите лидери", която Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria организират на 11 май 2016 в София.


Как да намерим бъдещите лидери?

Мисля, че бъдещите лидери не се намират, те се създават. И е също и наша отговорност да ги изградим – чрез пример, обучение, непрекъснат стремеж към постигане на най-доброто, чрез практикуване на лидерство всеки в своята сфера и най-вече – чрез разбирането какво е лидерство.

Лидерът не е просто човекът, който стои най-отпред. Лидерът е човекът, който поема риска да води и живее с отговорността и привилегията на този избор.


Каква подготовка трябва да притежава бъдещият лидер?

Смятам, че важни качества за лидеството в бъдеще ще бъде способността за ориентация:

  • в информацията,
  • в изискванията,
  • в очакванията,
  • в посоките,
  • адаптивността,
  • уважението,
  • визионерството и
  • липсата на страх.

Ако те е страх от непознатото и не си готов да отваряш затворени врати, или дори да откриваш пътища там, където преди ги е нямало, трудно ще водиш. Лидерството не е даденост и не е позиция, то трябва да се заслужи. А да накараш другите да ти се доверят не е никак лека задача.

Куражът, умението да увличаш, капацитетът и експертизата помагат, но без да си готов да понесеш загуби, провали, ожулени колена и поне няколко стени, които ще удряш с глава, също няма да станеш лидер.


С какви средства и инструменти трябва да разполага един млад човек, за да се изгради като лидер?

Не знам някой да е станал лидер против волята си.

А това ще рече, че на младите хора им трябва желание и смелост. Да си лидер, независимо в каква сфера, е най-трудната и житейска, и професионална роля. Трябва да имаш много силна психика. Всеки млад човек, който иска да води, е добре да си даде сметка за тежестта на този избор и за всичко, което го съпътства.

Разбира се, щом имаш вътрешния огън, тези неща не ги мислиш – просто продължаваш и търсиш начин.

Умението да не се отказваш е важна част от лидерството. Обаче то трябва да е съчетано с умението да знаеш кога да спреш и коя битка не си струва. Така че балансът също е важен лидерски инструмент. И запазването на фокуса.


Имате ли нужда от бъдещи лидери и как и къде ги намирате?

Всички имаме нужда от тях. И ще повторя – не смятам, че лидерите биват намирани. Те се изграждат.

Виждаш потенциал в някого и правиш всичко възможно да го менторстваш, да направиш този човек по-добър от теб, за да може да е адекватен на бъдещето. Не съм сигурна дали днешните умения ще са достатъчно добри за изискванията на бъдещето. Затова трябва да го направиш по-добър от теб и да му дадеш знанието как да продължава да се развива сам.


Формирате ли собствените си бъдещи лидери?

Надявам се.


Каква е програмата ви?

Моята програма не е всъщност програма. Не мисля, че има програма за създаване на лидери.

Съществуват програми, които могат да развият ключови качества и умения у хората, но дали ще ги направят лидери, това не е ясно. Затова, когато работя с хора, в чиито потенциал вярвам, комбинирам опит, усет, знания, натиск, поощрение, водене и много други неща.

Понякога можеш да работиш с човека дълго. Друг път – по кратко.

И в двата случая се надяваш, че си се справил, дал си му отправна точка и умения и че когато моментът настъпи, инвестицията в него ще се отплати категорично и видимо. Тогава си успял и ти.


Кои са каузите, които, според вас, бъдещите лидери трябва да защитават?

От днешна гледна точка важни теми изглеждат мястото на бизнеса в обществото, синергията, иновациите, човешкото взаимодействие със света и природата. Но това е от днешна гледна точка.

В съвременната динамика 10 години вече са много време, така че след 10 години тези теми може да не са актуални или пък да са вече решени. И все пак ми се струва, че ще продължава да има универсални каузи – справедливостта, уважението, равноправието, такива, базисни неща. Хора, които не са в състояние да остояват базисни ценности, не могат да са лидери. Нито днес, нито утре.

 

Тревожите ли се от липса на бъдещи лидери в организацията си?

Не бих казала. По-скоро се тревожа дали това, което днес практикуваме като добри практики в нашия бизнес, ще бъде валидно в бъдеще.


Какъв съвет ще дадете на бъдещите лидери?

Няколко, може би.

  1. Преди да бъдете своята позиция, вие сте хора. Дръжте се като такива. И си дайте сметка, че работите с други хора.
  2. Вярвайте си, но не се смятайте за последна инстанция. Богатството на гледни точки и мнения винаги ще ви даде по-добро решение от това, което се случва само в собствените ви глави.
  3. Един път стига до там, до където сте готови да го извървите. Не забравайте, че важен е пътят.
  4. Забавлявайте се. Ако това, което правите, не ви носи радост и усещане за мисия, значи не правите правилното нещо.
  5. И не на последно място – нещо, което Чърчил казва, а аз приемам за важно – „успехът никога не е окончателен”.

 

Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) е основана през 1996 и обединява професионалисти, преподаватели и студенти по PR в България. Радина Ралчева е основател на Go Green Communications, ръководител на офиса на CIVITAS България, член на IPRA и БДВО и негов председател за 2016.