Ще доведе ли съдебната реформа до реални промени

Мнения и коментари от blog.bg

29.07.2015 | 12:53
Ще доведе ли съдебната реформа до реални промени

Блог БГ е предаването на телевизия Bulgaria On Air, обобщаващо независими мнения и коментари по важни теми от деня за България, Европа и света, събрани от блогърската платформа blog.bg

Миналата седмица 20 - 26 юли Ви попитахме: Ще доведе ли съдебната реформа до реални промени?

Ето и част от Вашите мнения, коментирани на сайта blog.bg

appen13:  И 10 реформи, и 100 реформи да се направят в съдебната система, АБСОЛЮТНО НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ. НЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА определя състоянието на държавата,а е ТОЧНО ОБРАТНОТО !!!! СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е СЛЕДСТВИЕ ОТ НАЛИЧИЕТО ИЛИ ЛИПСАТА НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, и е ПРЯКА функция и интегрална част именно на държавата !!! Не може да искаш в едно КОЛОНИАЛНО евро-германско гау, каквото е БИВШАТА държава България, да имаш работеща и ефективна съдебна система!!!Няма как да стане !!!!

leonleonovpom2: Реформа в правосъдието ще има, ако стане наистина правосъдие, а не да се купува с пари! Правосъдието не е висша математика, ако влезе в игра, ще повикат вещо лице. Та и един байчо от Балкана като изслуша двете страни може вещо и правилно да заключи, кой е крив и кой прав. Само че, в съда нещата се объркват. И то от съдиите, заради подкупи. Не стига, че заплатите на съдиите са в хиляди левове, но и да решават правото с подкупи! Това е публична тайна - че делата се КУПУВАТ! Реформата трябва да почне с подкупното съдийство, а не безнаказано и защитено, за пари, TE, съдиите да се гаврят с правото. Така убиват всичко ценно и стойностно в обществото!

Mihala: Колко е хубаво да смятаме, че правим нещо. Но може ли да се прави нещо от нищо. Липсва основа. А основата е в историята на предците ни. Имаме ли предци? Това е въпроса, който трябва да си зададат законодателите. Но при тях е основния закон за парите. Кражбите и лъжите не са в състояние да направят закони, а още по-малко конституция. Мозъците са придобили ново качество - втечняване и изпаряване... Успех на мислещите, ако има такива.

idealist: Стига псевдо-реформи! Ето няколко действително работещи идеи:

1. Изборност на главния и окръжния прокурор и от населението. Мандатът 4-5 г.,не повече.

2. Изборност на Главния съдебен инспектор и увеличаване на правомощията и екипа му, за да може да отстранява и санкционира доказано провалили се съдии.

3. Отчетност на Висшия съдебен съвет, Главния прокурор и Главния съдебен инспектор пред Народното събрание. В една парламентарна република това е задължително. Пък и без това Народното събрание определя бюджетите в съдебната власт - нормално е да се отчитат пред него всички, които се финансират от бюджета.

4. Премахване на квотитена НС и Президента във ВСС. Това е порочен модел, който само мултиплицира резултатите от съответните избори и ги прехвърля и в съдебната власт.Пряк избор на членовете на ВСС от съответните професионални колегии - съдии, прокурори, съдия-изпълнители.

5. Назначенията и уволненията на съдии и прокурори от ВСС да стават с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на съвета и със съгласието на избраните от гражданите прокурори, ръководещи съответната структура.

 

В седмицата 27 юли - 2 август, в която парламентът избира национален омбудсман, очакваме Вашите предложения: какво може да се подобри в работата на тази институция, така че да стане по-полезна за българите?