Тъжната история зад най-евтиния Биг Мак в света

Саймън Тегел, Глобал Пост

25.07.2015 | 09:32
Тъжната история зад най-евтиния Биг Мак в света

За страна, известна с това, че се изправя срещу американския „империализъм, Венецуела би трябвало да е една от най-гостоприемните за „гринго“ туристи. Ако обичате Биг Мак, разбира се. Венецуела в момента е най-евтиното място в света, където можете да купите двойния бургер на McDonald’s според Индекса Биг Мак на Economist

 

Но има известна промяна. През 2013 Венецуела стана страната с най-скъпия Биг Мак, който струва над 9 долара.

Сега той струва 132 боливара – 67 цента, според Economist. /Пълните данни са тук/

Това не се отнадя само до бургерите. Хората следят Индекса Биг Мак, за да видят каква е покупателната способност в различните страни и колко по-скъпа – или подценена е валутата им. Но този път виждаме историята на една страна с дълбоки проблеми.

Спадът на цените е само частична благодарение на собствените намаления на McDonald’s миналата година. По-голямата част се дължи на бесния бяг на боливара – с други думи – паникьосани хора, трескаво сменящи националната си валута за силния щатски долар. Валутата, в която се плаща на повечето хора бързо губи стойността си.

Скокът на цената на Биг Мак в долари показва мащабите на икономическата имплозия на Венецуела.

Инфлационните нива в страната са най-високите на света. Наред с недостига на храна и една от най-лошите вълни на насилие, валутният хаос опустоши Венецуела 15 години след социалистическата революция на Уго Чавес.

Отчасти инфлацията се дължи на отчаяното печатане на пари от правителството, което се опитва – временно – да навакса с плащането на сметките си.

Ситуацията се влоши толкова много, че през февруари администрацията на лично избрания наследник на Чавес, Никола Мадуро, спря да публикува официални данни за инфлацията.

И все пак изчисленията на Economist показва колко са зле нещата, казва професор Стив Ханке от университета Джонс Хопкинс.

Използването на обменен курс от 197 боливара за долар е „подвеждащ“, казва той за Глобал Пост. Реалният курс на черния пазар – така, както обикновените венецуелци купуват „гущери“ е 646 боливара за долар.

 

Това сваля реалната цена на двойния бургер само на 20 цента.

Ханке, който е експерт по хиперинфлация, оценява сегашното ниво на инфлация във Венецуела на 675 процента.

Икономиката се приближава опасно близо до това, което икономистите наричат „хиперинфлация“, когато цените скачат с 50 процента и повече само за месец. Ако Венецуела преодолее този повратен момент, това ще е 57-я път в историята.

Извън цифрите, ефектът й върху обикновените хора е опустошителен. Повечето са похарчили вече заплатата си веднага, щом я получат. Някои прибягват до размяна, особено в провинцията, където мнозина се занимават със земеделие.

„Ужасно е“, казва Ханке. „Обикновените хора, които разчитат на заплатите си просто са ограбвани“.

И дори и с най-евтиния Биг Мак, все по-малко венецуелци могат да си позволят да влязат в McDonald’s.


От Саймън Тегел, публикувано в Глобал Пост на 24 юли 2015.

Четете още независими коментари в Блог.