Проф. Кругман: Бързи и небрежни към фактите

От проф. Стив Ханке

16.07.2015 | 20:00
Проф. Кругман: Бързи и небрежни към фактите

От проф. Стив Ханке

Публикувано в Huffington Post на 16 юли 2015

 

Пол Кругман, "Killing the European Project", NY Times, 12 юли, 2015: "Европейският проект - проект, който винаги съм харесвал и подкрепял - току-що понесе вероятно фатален удар. И каквото и да си мислите за Сириза или Гърция, не го нанесоха гърците."

Пол Кругман винаги е харесвал и подкрепял европейския проект? Така ли? Ето какво казва самият проф. Кругман с неговите собствени думи, за основата на европейския проект, еврото:

 

Пол Кругман, "The Euro: Beware Of What You Wish For", Fortune, December 1998 /"Еврото: Внимавайте какво си пожелавате"/, Fortune, декември 1998: "Но Европейският валутен съюз /EMU/ не беше създаден, за да зарадва всеки. Той бе предназначен да зарадва Германия - да осигури някаква строга, антиинфлационна дисциплина, която, както всеки знае, Германия искаше и винаги ще иска в бъдеще. Ами ако германците са си променили мнението и са разбрали, че те - заедно с останалите големи правителства - се тревожат повече от дефлация, отколкото от инфлация, че би им се искало повече централните банкери да печатат още малко пари? Сори, закъсняхте: системата вече е пусната на автопилот и не промени в курса не се разрешават."

 

Пол Кругман, "Can Europe Be Saved?" /Може ли Европа да бъде спасена/, NY Times, януари 12, 2011: "Трагедията на Евробъркотията е в това, че създаването на еврото трябваше да стане най-хубавия момент в едно велико и благородно начинание: усилието на едно цяло поколение да установи мир, демокрация и споделен просперитет на някога и често раздирания от войни континент. Но архитектите на еврото, заети в проекта, решиха да пренебрегнат обичайните трудности, която споделената валута се очакваше да срещне -- да пренебрегнат предупрежденията, дадени от самото начало, че на Европа й липсват институции, да да направи общата валута работеща. Вместо това те се впуснаха в блянове и действаха така, все едно благородството на мисията им беше над тревогите."

 

Пол Кругман, "Greece Over The Brink" /Гърция на ръба/, NY Times, 29 юни, 2015: "От известно време е оцевидно, че създаването на еврото бе ужасна грешка. Европа никога не е имала възможности за успешна единна валута..."

 

Пол Кругман, "Europe's Many Economic Disasters" /Многобройните икономически нещастия на Европа/, NY Times, 3 юли, 2015: "Това, което сближава всички тези икономики обаче е в това, че влизайки в Еврозоната, те се озоваха в икономическа усмирителна риза. Финландия имаше много сериозна криза в края на 1980те - много по-тежка в началото, отколкото е кризата в момента. Но успя да постигне бързо възстановяване като девалвира валутата си, с което направи износа си по-конкурентен. За съжаление този път няма валута, която да се девалвира. И същото важи и за другите проблемни точки на Европа. Това означава ли, че еврото беше грешка? Ами да."

 

 

Като четем статиите на проф. Кругман добре е да проверяваме фактите. Проф. Кругман винаги е бил в лагера на евроскептиците. Всъщност основата на много от неговите декларации могат да бъдат открити в редица декларации на евроскептичните партии.


Публикува се със съгласието на автора. Превод Силвия Грозева.
Четете още независими анализи в Блог.