Венецуела се готви за поредното незавидно отличие

От Себастиян Бойд

17.07.2015 | 12:48
Венецуела се готви за поредното незавидно отличие

Страната, която отдавна заема злощастното първо място по най-висока инфлация в света, Венецуела се готви да преживее 57-та хиперинфлация, регистрирана в съвременната история, както прогнозира Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс, пише Bloomberg. Докато събитието ще бъде повече формално в страната, за която проф. Ханке изчислява инфлация от 772 процента, това е пореден признак, че предстоящият фалит по дълга може би е по-близо, отколкото трейдърите очакват в момента.

 

Венецуелската валута изгуби на черния пазар 32% от стойността си през изминалия месец според dolartoday.com, а падащата цена на петрола намалява най-големия доход на страната. Правителството може да се окаже без пари, с които да си плати дълговете до края на годината според Soc Gen. Трейдърите на деривати оценяват на 63% вероятността Венецуела да се окаже изправена пред дефолт в сравнение с 33% само преди месец.

 

"Много са близо до хиперинфлация", каза Ханке, който е написал книга за хиперинфлацията в Зимбабве, по телефона от Балтимор. "Когато националната валута се обезценява става проблематично да се обслужва външния дълг".

 

Валутата падна толкова бързо в понеделник /13 юли 2015/, че инфлацията за месеца стигна 53,98%.

 

Колабираща икономика

Венецуела е публикувала за последен път индекс на потребителските цени през февруари, когато правителството обяви, че годишната инфлация е стигнала 68,5% през декември. Оттогава официални данни не са излизали. Данните, събрани от учителски синдикат показват, че цените на храните са се повишили с 29,7% през юни от мяй и с 168% от година по-рано, според El Nacional.

 

Прессекретар от Министерството на финансите отказа да коментира инфлацията на черния пазар, където повечето венецуелци купуват долари. Банкнота с най-голямата деноминация в страната в момента струва само 16 цента.

 

"Това е колабираща икономика с голям недостиг на долари, а хората печатат колкото могат повече пари, за да оцелеят", каза Режи Шателие, анализатор в Soc Gen по телефона от Лондон. "На тези нива недостигът на долари е толкова голям, че няма да могат да платят дълга, чийто падеж е в края на годината. Рискът от дефолт рязко се увеличава".

 

Само началото

Венецуелските облигации изгубиха 11,2% за последните три месеца, най-много от развиващите се пазари, на фона на поевтиняващия петрол и боливар. Цената на суровия петрол, който носи 95% от приходите на страната от износ падна с 48% в последната година. Петролът изгуби 0,5% в четвъртък /16 юли 2015/ до 51,14 долара за барел към 12:53 следобед в Ню Йорк.

 

Темповете, с които ситуацията във Венецуела се влошават тревожат Собхан Морден, директор анализи за Латинска Америка в Hefferies Group LLC. "Това е само началото", казва тя по телефона от Ню Йорк. "Този икономически шок може накрая на намали желанието им да плащат".

 

Архивът на Ханке за хиперинфлацията започва с Франция през 1795 и 1896, когато цените са се повишавали с 304% на месец и продължава до Унгария през юли 1946, когато цените са се удвоили за 15 часа. Най-новите прояви на хиперинфлация бяха в Зимбабве през 2007 и ноември 2008.

 

Става по-лошо

Майкъл Ганске, ръководител Развиващи се пазари в Rogge Global Partners в Лондон каза, че все още притежава венецуелски облигации, но че няма съмнение, че "нещата се влошават".

 

Нубия Мендоса, която продава почистващи препарати в Меркадо Чакао, пазар във влиятелната източна част на Каракас, може да оцени влошаването на ситуацията във Венецуела.

40-годишната Мендоса казва, че вече не обновява ръчно написания си ценоразпис, окачен за клиентите.

"Цените скачат практически всеки ден", казва тя. "Хората се плашат. Те просто не разбират. Но след като излязат да си пазаруват и разберат, че не могат да намерят това, което им трябва, идват тук и плащат. Какво могат да направят. Цялата ситуация те кара да се чувстваш безпомощен".

 

От Себастиян Бойд
Публикувана от Bloomberg на 16 юли 2015.


Превод Силвия Грозева.
Четете още независими коментари и анализи в Блог.