Китайският пример е най-добър за Зимбабве

Коментар на проф. Стив Ханке за CCTV

16.06.2015 | 10:00
Китайският пример е най-добър за Зимбабве

Как икономиката на Зимбабве се оказа в тази тежка ситуация и как преминаването към долара се отрази на бизнеса в страната. Коментар на проф. Стив Ханке, професор по приложна икономика от университета Дножс Хопкинс в Балтимор, САЩ за CCTV.

Публикувана на 15 юни 2015.


 

Хиперинфлацията в Зимбабве всъщност е втората най-висока в историята. През ноември 2008 стигна 79,6 млрд процента за ноември 2008. Тогава всеки в Зимбабве реши, че просто няма повече да използва зимбабвийския долар. И това беше краят. Страната спонтанно се доларизира и това наистина бе краят на практическото използване на зимбабвийския долар. След това през януари 2009 дори правителството се предаде и обяви, че бюджетът ще се прави в щатски долари.

 

Така че наистина след януари 2009 зимбабвийският долар бе официално изключен. И след като хората спряха да го използват, инфлацията се забави. В Зимбабве няма инфлация след спонтанната доларизация на страната в края на 2008.

 

Шест години по-късно инфлацията чувствително е намаляла, след приемането на долара. Какъв е ефектът върху бизнеса? Как го изчисляваме? Ще ни помогнете ли да разберем?

Ефектът е позитивен. Много позитивен. Представете си - цените растяха с по 100% дневно. Цените се правеха не седмично или месечно, а по часове. Цените се сменяха в магазина, когато бяха в зимбабвийски долари. Икономиката бе напълно парализирана.

След това нещата се стабилизираха и имахме ръст. Трябва да разбере, че Зимбабве при правителството на Мугабе създаде катастрофални икономически политики. Хиперинфлацията бе само един от проблемите. Те бяха направили социалистическа държава и тя бе поставена на 171-о място от 189 страни в класацията на Световната банка на страните, в които е лесно да се прави бизнес. Трудно е да се прави бизнес в Зимбабве. Цяло чудо е, че страната продължава да се развива.

 

Сега, когато са с щатския долар, нещата са стабилизирани. Какво следва за икономиката на Зимбабве?

Мисля, че нещата ще останат стабилни, но по-скоро мрачни. Ако погледнем отвъд хоризонта - ако направят някакви смислени икономически реформи за освобождаване на икономиката, страната ще се изстреля нагоре като ракета. Защото е била спъвана в развитието си.

Мугабе бе на власт над 30г. Малко прилича на СССР. Съветският съюз се разпадна, либерализира се и процъфтя. Започна да се развива. Още по-добър пример е Китай при Дън Сяопин. Маоистите контролираха икономиката и тя се срина. После дойде Дън и - бум! Нещата се движат бясно напред оттогава досега. Това е потенциалът, който търсим в страната, която е била под ботуша на социализма за дълго време.

 

Имаме минута.. Какви са конкретните реформи, които искате да видите?

Най-напред може да започнат с обществения сектор. Общественият сектор е пълен с хора, които не правят нищо, освен да получават пари. Това би било добър старт. Трябва да използват китайския подход. Постепенно да освободят частния сектор да си свърши работата. Да отвържат червената лента от системата. Смятам, че китайският модел е най-добрият модел, който може да се приложи в страна, приела социализма толкова дълго време. Постепенно трябва да се освобождава сектор по сектор. Като започнат с минното дело и селското стопанство - това са двата най-големи сектори в Зимбабве.

 


Публикува се със съгласието на автора. Превод Силвия Грозева.

Четете още независими коментари и анализи в Блог.