Какви са поуките за България от случващото се в Гърция? blog.bg

Мнения от blog.bg

14.07.2015 | 13:53
Какви са поуките за България от случващото се в Гърция? blog.bg

Блог БГ е предаването на телевизия Bulgaria On Air, обобщаващо независими мнения и коментари по важни теми от деня за България, Европа и света, събрани от блогърската платформа blog.bg

В динамичната ситуация покрай преговорите на Гърция с кредиторите, ние поискахме вашето мнение за това: Какви поуки трябва да си направи България от случващото се в южната ни съседка?

Ето и някои от по-интересните мнения, които споделихте на blog.bg

slavimirgenchev1953: един от изводите за България е, че комунизмът може да победи в една отделно взета страна.

appen13  цитира носителя на Нобелова награда за икономика проф. Джоузеф Стиглиц, според когото Гърците са прави, а Европа греши. От икономическа гледна точка, решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно. Това коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц.

Стиглиц: Ако разгледаме реформите, които гърците вече осъществиха, всъщност те са твърде впечатляващи.

Особено макроикономическите мерки и намаляването на бюджетния дефицит. Но икономиите водят до свиване на икономиката. Това е тяхната истинска цена. Заради тях гръцката икономика се сви с 25% спрямо нивата си преди кризата. Едно от нещата, върху които всички се фокусират в съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт – е устойчивостта на дълга".

joysii: Поуката е, че трябва сами да си вършим слугинската работа, а не да наемаме прислуга от чужбина. Още - бихме могли да се напънем да развиваме туризъм, по-качествен от гръцкия, за да ни носи повече приходи. Ама това е абсурд. И накрая-както и да я крояваме, гърците винаги ще живеят по-добре от нас - умниците.

demograph: "Не ми давай акъл - пари ми дай": тази поговорка казва всичко за извличането на поуки от българите. Българинът си мисли, че знае всичко, само не знае как да изкара пари...т.е. нищо не знае. Гърците се възпротивиха на икономиите, но точно както българите, се оставиха да бъдат поведени за носа от собствената им политическа мафия. Те скочиха срещу този който сега им дава пари, но иска ги научи да печелят пари с германски труд и дисциплина. Но забравиха, точно по български, КОЙ всъщност ги набута да плащат милиардите - техните гръцки крадливи политици в съюз с гръцката и световна банкова олигархия.

Иначе, поуките биха могли да са много полезни:

1. Не позволявай на политиците да си разиграват коня.

2. Не вярвай на пропагандата, а търси истината.

3. Не се лъжи, че бивш мафиот може да стане светец.

4. Който те е лъгал и грабил, пак ще те лъже и граби.

5. Скачай срещу най-малките лъжи и най-малките кражби, защото когато станат много големи, няма да ти дадат шанс да скочиш.

6. Бъди почтен и искай всички да са почтени.

Ето и темата, която ви предлагаме за коментар тази седмица 13 - 19 юли: Националната статистика отчете рекордна миграция от града към селото за първите четири месеца на 2015 г. В над 5 хиляди български села вече има около 2 милиона жители. Какво е вашето обяснение за този процес?

Очакваме ви на blog.bg