Отворено писмо до жените в новия турския парламент

От Барчин Инанч

Дами,

Новоизбрани 98 турски парламентаристки, които положихте клетва на 23 юни,

Не забравяйте, че сте жени.

Няма нужда да мислите и действате като мъже в това, което се възприема като свят, доминиран от мъже.

Не съм сигурна дали сте влезли в парламента, защото сте казали, че ще представлявате само жените.

Всъщност може да звучи нечестно, ако решите, че представлявате само половината нация.

Може би искате да бъдете представителки на цялата турска нация.

Продължавайте. Но не забравяйте, че нищо от това, в което инвестирате времето и енергията си в парламента, не допринася повече от работата ви за жените в името на общото благо на страната. Инвестирането в жените означава инвестиране в мирно общество, в демокрация; инвестирането в жените означава инвестиране в икономическо благополучие и бъдещи поколения.

Започвайте веднага! Бъдете първите, които ще започнат работа! Поставете си краткосрочни, средносрочни и дългосрочни стратегии.

Започнете от най-кървящата рана на Турция: насилието срещу жени. Спешно е. Мъжете, които убиват жени само защото са жени се възползват от редица облекчения. Само защото носят вратовръзка и се държат както трябва в съда и това е достатъчно за доминираната от мъже правосъдна система да им даде намалени наказания. Турският наказателен кодекс трябва да се поправи възможно най-скоро, за да включи убийството на жени сред престъпленията, които не могат да получават намаление на присъдата.

Борете се срещу ранните бракове. Спомнете си скорошното решение на Конституционния съд, който вече не криминализира религиозните бракове, сключени без граждански брак и така създава опасност от увеличение на броя момичета, които ще бъдат принудително омъжени още като деца.

Вашите средносрочни и дългосрочни стратегии би трябвало да включват засилване на властта на жевите чрез образование и повече участие в трудовия пазар.

Дами,

Бъдете пристрастни, когато стане дума за проблемите на жените, защото това е пътят към успеха и бързите резултати.

Обединете се за благото на страната.  Назначете жена-координатор за улеснение на общите действия.

Уважаеми депутатки от Партията на справедливостта и развитието (AKP),

Моля, не падайте в жертва на политиките на вашата партия, представяни от колегите ви-мъже като подсладени консервативни семейни ценности. Най-малкото дават научни аргументи на партиархалните им възгледи. Кажете им например, че никъде на света директното плащане на жените да раждат не е увеличило населението. Кажете им, че силно субсидираните детски градини ще насърчат раждаемостта, както и икономическата производително и растежа на страната.

Уважаеми депутатки от Републиканската партия (CHP),

Сигурно ви е срам от факта, че партия с религиозно минало има по-голяма група депутатки в парламента от вас. Вашият срам сигурно ще се увеличи, ако видите, че партия, която дори не беше сигурна, че ще влезе в парламента, чиито депутати са главно от Източната и ЮИ част на страната и която не защитава равноправието на половете има повече представителки от вашата партия, която стана втора на изборите.

Това би трябвало да усили бремето на плещите ви и да ви накара да работите два пъти по-усърдно. Предлагам да започнете от собствената си партия. Позитивно е, че има блестящ, млад депутат като Йозгюр Йозел, назначен за един от тримата заместник-председатели на парламентарната група на CHP. Но вие трябваше да намерите мястото си сред тримата.

Освен това опитайте се да избегнете общата грешка на CHP. Не се откъсвайте от народа. Останете във връзка с вашите избирателки. Слушайте ги. Не се крийте в забрадката. Реалните проблеми на жените са по-големи от нея.

Уважаеми депутатки от Народната демократична партия (HDP),

Вашата борба заслужава поздравления. Продължавайте все така. Все пак не можете да получите овации, ако трябва да се върши толкова много работа за решаване на проблемите на жените. Говорете открито за проблемите на жените и така допринасяйте към усилията на HDP да стане партията на Турция.

О… щях да забравя Партията националистично движение (MHP).

Не можете ли да работите малко повече по проблемите на жените, така че да се сетим, че сте поне четири в MHP? Толкова ли много искам?

И, дами, моля, не забравяйте да работите с женските неправителствени организации. Те представляват най-чувствителната част на турското гражданско общество. Те са тук, за да ви помагат. Вие имате нужда от тях, научна основа, пътни карти, но най-вече добра воля за сътрудничество.

June/25/2015

Публикува се със съгласието на авторката. Превод Силвия Грозева.

Четете още независими коментари и анализи в Блог.