Справедливи ли са критиките за паметника на цар Самуил? blog.bg

Мнения и коментaри от blog.bg

16.06.2015 | 12:06
Справедливи ли са критиките за паметника на цар Самуил? blog.bg

Блог БГ е предаването на телевизия Bulgaria On Air, обобщаващо независими мнения и коментари по важни теми от деня за България, Европа и света, събрани от блогърската платформа blog.bg.

Попитахме Ви от 8 до 14 юни, справедливи ли са критиките за паметника на цар Самуил? Ето и Вашите мнения и коменатри:

josarian: Колкото хора, толкова мнения. На мен пък ми харесва.      

1997: само изкуството може да оспори изкуството, а не чесане на езиците. Направил авторът това, което може. Ако критиците могат по- добре, нека го направят. Все има място за още един паметник в България.

varg1:  Всеки истински българин харесва паметника.Вечерта след откриването имаше опашка, за да видят гражданите светещите му очи. Дори не съм следил дебатите за и против паметника, тъй като ги намирам за излишни и нелепи.

slavimirgenchev1953: Едно е да не харесваш паметника на цар Самуил затова, че му святкат очите, друго е да не го харесваш затова, че негов автор е синът на Николай Хайтов Александър (все пак печели конкурс при силна конкуренция); трето е да не го харесваш затова, че е издигнат до църквата "Св. София", а не другаде; четвърто е да не го харесваш за това, че не е издържан в естетическо-художествен смисъл според твоите критерии; пето е да не го харесваш затова, че е създаден при управлението на Борисов, Рашидов и Фандъкова; шесто е да не го харесваш затова, че си станал с една част от тялото нагоре. Важното е да не го харесваш така, щото да не излезе, че не харесваш самия цар Самуил - последен велик на Първото българско царство. Аз нямам нито една причина да не харесвам паметника, макар че повод винаги може да се намери. Все пак нека не забравяме, че паметник на цар Самуил има в близка нам държава, която не само е сменила една буква в името му, но и не го брои за български цар, получил инфаркт при вида на ослепените си от Василий ІІ Българоубиец войници.

letopisec: ако има някаква полза от дискусията и дебата около паметника на цар Самуил, тя е, че се разбра, че от времето на Людмила Живкова няма национален документ за паметниците, тяхното издигане, места и демонтиране на морално остарелите, чиято съдба очевидно трябва да е в музеи...

leonleonovpom2: Творческо виждане на автор, избран с конкурс и както се разбра, не с връзки.  Защото победата му е призната и от подгласниците му в конкурса. Архитектът на Виенската опера, при откриването й, получил инфаркт и починал, защото императорът не одобрил строежа.Този строеж стои и до днес, императорът отдавна го няма...Нека царете ни имат паметници, защото и други имат апетити към тях.

Ето и темата, по която Ви предлагаме дебат тази седмица 15 - 21 юни: Напрежението в Орландовци: „битов инцидент” или „идват избори”?

Очакваме Ви на blog.bg.