Светът в Мултимедия. Предаване за артистичното бъдеще

Отговори и идеи от Даниел Ненчев - в интервю за HiComm.bg

12.03.2019 | 00:00
Светът в Мултимедия. Предаване за артистичното бъдеще

Изявите в печата и от малкия екран му прилягат еднакво добре, а журналистиката и културата се оказват двете лица на една и съща монета. През последните 15 години сме чели вдъхновяващите му авторски текстове на страниците на издания като Егоист, MAX, Капитал, Дневник, Мениджър, Артизанин, Sign Cafe. Влиза в телевизора (преди в БНТ, а отскоро вече в Bulgaria ON AIR) и в умовете ни толкова естествено, сякаш винаги е бил там. „Океанът от информация“, в който плува, не го плаши. Напротив - мотивира го да селектира за нас най-ценното от света на културата, изкуството и новите медии, за да можем и ние да виждаме света в Мултимедия. И да не се чувстваме притиснати от времето.

Представяме ти Даниел Ненчев.

 

1. Какъв беше Даниел преди 15 години и какъв е сега?

Преди - егоист. Сега - алтруист. Какво ме промени? Любовта.

 

2. Помниш ли първия си досег с култура? Как реши тя да не бъде просто неделима част от твоето ежедневие, но и от твоя професионален път?

Бях на 4. Трябваше да науча стихотворение наизуст и да го кажа в ефира на БНР. Там ме заведе дядо ми. Той беше радиожурналист и пример за мен. От малък искам да съм като него.

 

3. Какво за теб е Мултимедия?

Название за света на множество медии, в който живеем, за океана от информация, в който плуваме. А „Мултимедия, тв предаването по Bulgaria ON AIR, се стреми да бъде яхта в този океан. Да събира хора, които обичат движението, гледат по-високо от хоризонта и имат идеи за по-добър живот въобще. Хем свободно пространство, хем дизайнерско.

 

4. Колко смислено е да информираш хората за изкуство, култура и творчески индустрии?

Колкото е смислено мечтаенето, качественият напредък и да се радваме на живота си. Осветляваме примери и идеи в съвременната култура, за които е обективно ясно, че са добри и вдъхновяващи. Например истории от български продуктови дизайнери, наградени по света, или млади архитекти, които променят средата ни осезаемо. Повечето медии избират друго – онова, което ни депресира и разпилява. За да се решават проблемите, трябва да се показва и как. И към какво да се стремим. Дискутираме и по важни теми днес - европейската общност, образованието, бъдещето, свободата. Или пък съпоставяме добрите примери от България със световните.

 

5. Ако можеше да живееш в някоя творба, коя щеше да е тя? Защо?

Някое произведение на Кристо. Защото животът в нещо пленително, но преходно е най-хубав.

 

Предложения* за мултимедийно забавление от Даниел Ненчев

 

1. Съвременно изкуство от Олафур Елиасон

Сайтът му е Космос.

 

2. Театър в Народния театър (и не само, разбира се)

Наскоро там се появи “Бащата” на Диана Добрева с изумителния Владо Пенев. Освен всички хитове на голяма сцена препоръчвам и “Богът на касапницата” на камерна. Чисто театрално удоволствие.

 

*А ако сте жадни за още, не пропускайте предаването Мултимедия всяка събота и неделя от 09:00 до 10:30 часа в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Цялото интервю с Даниел Ненчев може да прочетете в HiComm.bg