Росен Петров: До бесилото на Левски няма място за политика

Водещият на "Операция История" с коментар за в-к "24 часа"

04.03.2020 | 11:42
Росен Петров: До бесилото на Левски няма място за политика

"Наскоро един мой гост в „Операция История“ ми каза една изумителна мисъл – „Левски и Ботев са наши, но те не са от нас“. Ясно, просто и невероятно вярно. Тя казва всичко за начина, по който трябва да се отнасяме към тези наши национални герои, особено в дните, когато скърбим за тяхната гибел. Тихо, кротко, засрамено, с наведени глави, защото ние сме безкрайно далеч от техните идеали, поведение и саможертва". Това пише водещият Росен Петров относно героите, който обединяват българската нация, в коментар за в-к "24 часа". 

"Те не са като нас, не са правили компромисите, които ние правим, живели са и са се борили в опасно време, с чисти помисли, а не са оцелявали или успявали като нас в нашето мърляво съвремие. До тях не ни доближават нито фанфарните шествия, нито безграничната върволица от венци.

Между другото, не е ли време държавният протокол да ограничи това безконечно връчване на десетки и десетки венци с патетичното споменаване на смислени и безсмислени партии и партийки, съюзи и съюзчета, организации и организацийки. Мисля, че четири венеца от президент, парламент, премиер и кмет на София стигат. След петия венец и патетичния глас, който уведомява от чие име е, на драгия зрител или присъстващ му призлява. Добре, че БНТ понякога се сеща да спре звука.

Още по-нелепо е българската гвардия да носи 56-ия венец от поредния съюз на цвеклопроизводителите или някоя партия с членска маса трима души, но събрала сто лева за венец. Сякаш си мислим, че отрупвайки паметника на Апостола с цветя, изкупваме срама си пред него.

Не го изкупваме. Имаме достатъчно грехове, които не се изкупват с карамфили или апотеозни речи. Индулгенция пред Левски са получили само онези 200 хиляди българи, паднали по бойните ни поля, защото и те като него дадоха живота си. Там, където най-вероятно е било мястото на неговото бесило, място за политика няма. Просто защото Левски е бил най-великият гениален български политик – така го определяше покойният Божидар Димитров, и до него нашите днешни напъни винаги ще изглеждат като елементарно политиканстване, дори и да са искрени." 

Целия коментар четете ТУК