Журналистът Даниел Ненчев: Споделяме историите на светли, талантливи и почтени личности

Водещият на предаването "Мултимедия" с интервю за сп. EVA

11.02.2020 | 13:40
Журналистът Даниел Ненчев: Споделяме историите на светли, талантливи и почтени личности

Снимка: Яне Голев

Книгата на водещия на "Мултимедия" по Bulgaria ON AIR Даниел Ненчев  - „Идеи без граници“, с 30 интервюта със световни артисти от България, между които Кристо, Александрина Пендачанска, Галин Стоев, Теодор Ушев и Капка Касабова, направи своята премиера още през октомври, но в края на годината получи наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“ в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес. В интервю за сп. EVA Даниел разказва повече за работата си по този изключително интересен колекционерски проект, както и за това какво е да си журналист в България днес. 

Разкажи ни малко повече за процеса от раждането на идеята за книгата до публикуването й?

Това са най-съдържателните ми, най-стойностните интервюта за 15 години. Интервюта, за които не съм бързал, а съм се подготвял старателно, след което съм имал достатъчно време да поговоря с човека, за да стане ценно. И ето, вътре може да се прочетат възгледи за щастието, за свободата, за изкуството, за смъртта и за смисъла на живота, които не са злободневни, а са напреходни.

Защо точно тези хора? Какво те накара да „разпиташ“ именно тях? По какъв начин тяхното присъствие в обществения спектър е важно за България?

Свикнали сме да мислим България в нейните географски граници. Но България е там, където е всеки един българин. Хората в тази книга с личните си големи постижения чрез изкуството успяват да създадат смисъл за различни човешки същества по целия свят. И то чрез идеи, които идват от нашия, български културен код. Именно това знание – че ние можем да бъдем ценни за Европа, за света, е важно за собственото ни самочувствие и съвременна идентичност. Защото тези истории са паралелната реалност на българския преход.

Какво ти остана от срещите с всички тях?

Остана ми усещането, че срещите ми с тях имат смисъл, защото вдъхновяват и други хора освен мен, както успях да се убедя от множеството отзиви за книгата. В по-добрите медии, каквато без съмнение е и сп. EVA, правим именно това. Занимаваме се със споделянето на историите на светли, талантливи и почтени личности за пример. Целта е въздигането на човешкия дух – както на този, когото интервюираме, така и на онзи, който ще прочете. По-лошите медии правят точно обратното – експлоатират ниските страсти. Останаха ми и лични спомени като например как Райна Кабаиванска ме посреща с: „О, красавец“, и ме изпраща с автограф – „Благодаря за мъчението“. Или как получавам подписана работа от Кристо, който за първата си голяма изложба в България дава интервю само за мен. Тези срещи дават криле. Остава само да махам с тях.

Цялото интервю четете в сп. EVA и онлайн тук