BBC включи "Завърналите се с Петя Кертикова" в материал за борбата с демографската криза в България

Специален акцент в статията е поставен върху положителните истории от рубриката, която се излъчва по Bulgaria ON AIR

30.09.2019 | 11:22
BBC включи

В момент, в който българите се завръщат у дома, Петя Кертикова насочва вниманието към тях, пише BBC. Откъс от материала прочетете по-долу.

30-годишната журналистка е автор и водещ на рубриката „Завърналите се”, която се излъчва в ефира на Bulgaria ON AIR. „Завърналите се” поставя акцент върху историите на успеха на българи от всички възрасти, които са живели в чужбина, но са решили да се приберат у дома. До момента Кертикова е представила над 70 професионалисти, включително лекари, инженери, предприемачи, мениджъри, артисти и IT експерти. Кертикова се надява, че техните истории за успех ще вдъхновят и други.

„Тази група хора, които се завръщат, са толкова важни за страната ни. Техният опит и новите перспективи са изключителни важни за икономиката ни и ще задвижат страната напред “, казва тя.

Въпреки че според нея мнозина се връщат в България от носталгия, много от тях се искат да допринесат и за развитието на своята нация. В интервюта си с тези българи Кертикова се старае да подчертае, че връщането е възможно, и да премахне несигурността от това какво предстои за тях, когато решат да се приберат у дома.

В този смисъл, споделя Кертикова, често се чувства сякаш интервюира себе си. Тя също се прибира преди две години, след като работи като водещ в малка българска телевизия в Чикаго. По време на едно от посещенията си у дома за Коледа тя вижда подобрения в качеството на живот в България, което предизвика желанието й да се върне в родината си. След като заменя Чикаго със София, Кертикова среща и други като нея. Така, с цел да им даде гласност, се ражда идеята за „Завърналите се“.

Целия текст можете да прочетете ТУК