Q&A с Клара Маринова, 24.10.2015, 2 част

Предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

29.10.2015 | 11:19 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 24.10.2015, 2 част

Гости в това издание на предаването са политолозите Иван Начев и Стефан Георгиев, както и икономистът Румен Гълъбинов. Във втората част въпросите, които гостите дебатират са: Цената на войната в Сирия. По приблизителни сметки, за две седмици, Русия е изразходвала около 87 милиона долара за авиационни удари по терористите в Сирия. Още два примера: ако тази въздушна операция продължи една година, разходите ще надвишат 2 милиарда долара. Всекидневната издръжка само на летището край Латакия струва на Русия по 2,5 милиона долара. Как се отнасят в самата Русия към действията на Владимир Путин в Сирия ? Ще издържи ли бюджетът на Русия близкоизточната кампания?

Докато напливът на отчаяни хора от Близкия и Средния изток и Северна Африка шокира Европа, богатите петролни страни от Персийския залив изобщо не желаят да поемат своя дял от милионите бежанци. Шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива не са приютили почти никакви бежанци. 

В доклад на “Амнести интернешънъл” се посочва, че страните от Персийския залив - заради своята географска близост, исторически връзки със Сирия и относителен интеграционен потенциал, заради общия език и религия, трябва да дадат значим принос в решаването на проблемите със сирийските бежанци.

До кога ще се поддържа тази позиция на богатите петролни страни от Персийския залив към проблемите на държавите от региона?

Сериозно напрежение в Подгорица. Черногоците излязоха на масови протести срещу властта на Джуканович. За какво настояват хората в Черна гора? Какво ги изведе по улици и площади? Има ли пръст Русия и отваря ли нов фронт на хибридната война?

Отговорите на тези въпроси може да намерите в прикаченото видео: