Кой има интерес от "загърбването" на парламентаризма в България

Какво е бъдещето на българския парламент

06.04.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Кой има интерес от

Една от най-недолюбваните и критикувани институции у нас е 44-то Народно събрание. Заедно със съдебната власт то е с най-нисък авторитет. Оценката за законотворчеството е критично слаба. Причините: непрофесионално създавани и приемани закони; законодателна дейност, подчинена на лобизъм; липса на професионална експертиза; отсъствие на обществено обсъждане и оценка на последствията от прилагането на утвърдените закони; тотално незачитане на мнението и предложенията на опозицията. Живеем в правен и политически хаос! Кой има интерес от "загърбването" на истинския парламентаризъм в България? В тези условия какво е бъдещето на българския парламент? Ще изпълни ли четиригодишния си мандат? 

Кмет след кмет под ударите на правораздавателната система. Основните обвинения - корупция и неправомерно използване на властта. Друга актуална насока са поредните разработки за далавери с "апетитни" общински имоти, продавани или заменяни на безценица на различни приближени до властта индивиди. Успоредно с тази показна борба с корупцията у нас вървят и арести и отстраняване от бизнеса на известни олигарси-символи на т. нар. "преход". Наистина ли съдебната система ще се бори резултатно с корупцията сред овластените лица и вездесъщата олигархия?

Тези и още теми коментират в предаването Q&A по Bulgaria on air политологът доц. д-р Борис Попиванов, икономистът доц. д-р Георги Чанков и политиците - от ГЕРБ Радостин Танев и от "БСП за България" проф. Георги Михайлов.

Втора част гледайте тук >>