Новите гафове на ГЕРБ и политическия хаос у нас

Как и кога БСП може да прекрати бойкота?

30.03.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Новите гафове на ГЕРБ и политическия хаос у нас

Полупразната зала на 44-ия български парламент е грозна гледка и не предизвиква доверие у гражданите. Това виждаме на актуалната политическа сцена у нас и може би така ще бъде до евроизборите на 26-ти май. Вероятно БСП няма да спре бойкота на мнозинството в парламента; а останалите, начело с ГЕРБ, ще използват ситуацията и бързо ще приемат закони, в интерес на четирите парламентарни групи.

Не са малко изявленията на техни депутати, колко "спокойно и спорно им върви работата без опозиция". Да, сигурно е така! Но това не е истинска и действаща демокрация.

Няма принципно, обективно и справедливо законотворчество. Липсват разнообразните мнения. Няма обсъждане. Никой не се интересува от различните гледни точки. Тази политическа и управленска практика е извън полето на нормалността. Липсата на опозиция в парламента делегитимира властта и нейните законови решения.

Подобен нонсенс доказва изчерпването на избраната формула за управление у нас и на дейността на 44-то Народно събрание. А изводите трябва да си направи всеки български избирател. Още колко може да работи парламентът в това състояние? Как и от къде ще дойде развръзката на сегашната ситуация?

Тези и още теми коментират в студиото на "Q&A" по Bulgaria ON AIR - политологът д-р Борислав Цеков, икономистът Светлин Танчев и депутатът от "БСП за България" Петър Витанов. 

Втора част гледайте тук >>