Евроизбори или вътрешнополитически проблеми

Какво означава смяна на модела и какъв да бъде новият

23.03.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Евроизбори или вътрешнополитически проблеми

Колкото по-близо са евроизборите, толкова по-силно се проявява един алогичен, но естествен за политическия живот в България феномен. Разговорите са преди всичко по вътрешните финансови, икономически и социални въпроси. Надделява интересът на българските избиратели към “домашните” битки между ГЕРБ, БСП, “Обединените патриоти”, ДПС и различните извънпарламентарни партии. Коментарите са за ситуацията в страната, за действията или бездействието на институциите и властта у нас. Критикува се всичко и всички. 

Призивите са за радикална смяна на наложения у нас системен модел и на лицата, свързани с неговото прилагане. Обстановката в Европейския съюз, континенталните събития, факти, явления, процеси и тенденции се игнорират или са някъде назад в дневния ред на българите, въпреки че изборите са за Европарламент. Вече няма съмнение, че вотът в Общността се пречупва изцяло през призмата на националните злободневни проблеми.

Защо? Какво кара българските граждани да подменят еврофокуса и да наблягат на вътрешнополитическите теми в предизборната кампания за евровота? Само липсата на знания, комплексите за малоценност, страхът от “големите” държави в Общността ли пречат на родните политици да организират обсъждания и да отстояват българските национални интереси с предложения за бъдещото на Европейския съюз?

Какво означава смяна на модела и какъв да бъде новият, различният, по-успешният? Кои тенденции и обстоятелства са свързани с този процес? Кой, как и защо може и трябва да реализира тази грандиозна задача? Кои са основните фактори, които определят разходите за труд? Как и кога ще стигнем по доходи хората в Швеция, Франция или Люксембург?

Тези и още теми коментират в предаването "Q&A" по Bulgaria on airполитологът Теодор Славев, икономистът Драгомир Стефанов и политикът от “БСП за България” Надя Клисурска.

Втора част гледайте тук >>