Задълбочаване на регионалните различия в Европа

А за България - накъде и как ще се развиват тези процеси

16.03.2019 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Задълбочаване на регионалните различия в Европа

Преди дни известен депутат от ГЕРБ призова Бойко Борисов “да хвърли кърпата”. Пожела му заслужен отдих, защото вече е сътворил “велики дела” и може да се оттегли от активната политическа дейност. Официалната публична реакция от страна на премиера, неговия кабинет и управляващата партия засега е мълчание. Няма нищо извънредно, странно и страшно в подобно развитие на политическите процеси. Нито ще бъде първият, нито последният партиен лидер, който си отива от властта.

България и нейните граждани са важните. А те остават тук и ще продължат напред. Защо дори като хипотеза там се изключва в някакъв момент Борисов да се оттегли? Защо подобно естествено решение се възприема като апокалипсис? Все по-често, остро и настойчиво представителите на българския бизнес поставят въпросите за липсата на човешки ресурси.

Според тях недостигът на квалифицирани и добре мотивирани управленски и изпълнителни кадри е кризисен проблем за бизнеса и обществото, наред с недоброто регулиране и ширещата се корупция. Кой, как и кога може да обърне негативните тенденции и да реши кадровите проблеми у нас? Кои са важните фактори, които могат да мотивират професионалистите да се реализират в България? „Темповете за развитие на българските райони остават незадоволителни.

България не само изостава чувствително в средните стойности, но и в отделните региони.” Това сочат последните данни на Евростат. Регионалните различия в страните от Евросъюза не само са останали значителни, но и са се задълбочили. Защо не само продължава, но и се задълбочава неравенството в регионалното развитие на държавите в Европа? А за България - защо, накъде и как ще се развиват тези процеси? Накъде отиват Европа и светът? Основателна ли е тревогата за бъдещето на сегашната цивилизация? А за България?

Тези и още теми коментират в студиото на "Q&A"  по Bulgaria on air, политологът Евелина Славкова, икономистът Стоян Шаламанов и политикът Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“.

 

Втора част гледайте тук >>