Корупцията у нас - поглед отвън

Кои са основните фактори, които я обуславят

23.02.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Корупцията у нас - поглед отвън

Според много зрители на "Q & A"  по Bulgaria on air, подготовката за предстоящите избори започна твърде рано и прекалено бурно. Досега преобладават скандалите и глупавото противоборство. Защо? Каква е цената на тези избори? Какви са водещите тенденции в тазгодишната предизборна надпревара? Кои са основните фактори, които ще обусловят изборните резултати у нас? Доколко динамичните политически, финансови, икономически и социални промени в другите държави от стария континент оказват влияние върху общестените нагласи и у нас?Какви са последствията за държавата, обществото и гражданите, когато една партия владее всички институции? Доколко опасно е за всяка партия “преяждането” с власт? България е на последно място по показателя “върховенство на закона” сред страните от Евросъюза и за 2018-та година.

Относителният дял на нашата "сива" икономика е най-голям в Общността - 30 % от Брутния вътрешен продукт. Държавата е в плен на неформалния съюз от т. нар. "политически елит", бизнес олигархията и организираната престъпност. По мащаби и дълбочина на корупцията изпреварваме Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия.

Степента на корупцията е толкова голяма, че се е превърнала в “основна пречка” за приемането ни в шенгенското пространство. По-малко от четири месеца преди вота за Европейски парламент старият континент продължава да е доста объркан. Тази оценка е в основата на коментарите на изявените наблюдатели и експерти. Несигурност. Недоволство. Протести. Хаос. Разделение. Такава е сега общата картина в уж обединена Европа.

Тези и още теми коментират в студиото на "Q & A" по Bulgaria on airполитологът д-р Анастас Стефанов, икономистът Георги Ангелов и политиците - от ГЕРБ Анна Александрова и от "БСП за България" Христо Проданов. 

Втора част гледайте тук >>