Club Investor BG 26.05.2015 - I част - Матури срещу знания

Това издание на Club Investor.bg с Ивайло Лаков е посветено на образованието и начина, по който се полагат матури.

27.05.2015 | 09:02 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 26.05.2015 - I част - Матури срещу знания

Гости в студиото на Club Investor.bg с Ивайло Лаков са: Иван Игов, психолог, Магдалена Кръстева, директор на 138 СОУ „ Проф. Васил Златарски”,  Соня Момчилова,  журналист и PR експерт и Павел Николов, учител по български език и литература в ОУ „Хр.Смирненски, Вакарел.

Темата в това издание на предаването е образованието и нужната реформа в тази област. Поводът са провежданите тези дни матури, провокирани сме от многото дискусии, мнения и коментари свързани с тях, с поезията на Яворов и изтеклите предварително отговори във Фейсбук. Открояват се няколко основни направления, които поляризират мненията и нажежават дискусиите: Първото е позицията на онази група хора, която недоумява защо изобщо трябва да се анализират художествени произведения. Дали деца и зрелостници трябва да пишат отговор на литературен въпрос, както се казваше по мое време, тема, есе върху произведение или нещо друго, няма значение как ще го наричаме. Още повече да пишат

 

подобни разсъждения върху поезия и то любовна лирика, каквото е стихотворението „Ще бъдеш в бяло” на Яворов. Целта на подобна задача е да провери, дали ученикът може да осмисли и да интерпретира даден текст, да изгражда някакви, по възможност собствени мисловни конструкции на базата на прочетеното.

Вижте първата част от дискусията в студиото в прикаченото по-долу видео: