Club Investor BG 07.04.2015 - III част Обзор за месец март 2015

Основните събития от месец март 2015 дебатират гостите на Club Investor.Bg: Илия Лингорски, финансист, Андрей Стойчев, трейдър и Росен Йорданов, психолог

08.04.2015 | 11:59 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 07.04.2015 - III част Обзор за месец март 2015

Стана ясно, че правителството и парламентът активно обмислят законодателни промени, които да позволяват държавата да спира такива сделки в случаи на съмнение. В момента в Народното събрание има внесени предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, които да овластят държавното обвинение да може да спира търговски процедури в гражданския сектор, ако има съмнения, че са застрашени държавни или общински интереси. Дали обаче това е най-доброто решение? Бизнес организации вече се обявиха против промените, същото направи и самият главен прокурор Сотир Цацаров, който настоява предложението да бъде изтеглено.
Защото в момента от едната страна на везните са поставени дебатите за недосегаемия главен прокурор, всесилната прокуратура и дали да не променим конституцията, за да преместим държавното обвинение под контрола на изпълнителната власт. От другата страна е нуждата от законов механизъм, който да не позволява концентрация на икономическа и информационна власт в ръцете на хора, контролирани от или предани на външни режими и тайни служби. Да не говорим на този фон къде остават основни граждански права като свободната търговска инициатива... Защото в българският случаи добрите намерения лесно могат да се превърнат в инструмент за политическа репресия например, знаете с какво е постлан пътят към Ада.

Третата част от предаването можете да проследите в прикаченото видео: