Club Investor BG 17.03.2015 - Туризмът 2015

Клуб Инвестор с Ивайло Лаков на 17.03.2015 г. разглежда проблемите на туристическата 2015 г. Какви са перспективите, къде са слабите и силните места на българския туризъм през тази година?

18.03.2015 | 09:37 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 17.03.2015 -  Туризмът 2015

Club Investor 17.03.2015

Гости в това издание на Клуб Инвестор са: Димитър Попов,  експерт направление Туризъм, АБТТА,

Любозар Фратев,  председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив и Мирослав Валентинов, гл. редактор на Travelnews.bg

Участие в дискусията чрез СКАЙП връзка взима и Валентин Йосифов, представител на TUI за България, а по телефона се включва и Маргита Тодорова - директор Маркетинг и продажби в Албена АД


Още от началото на годината се появиха сигнали, че ще има сериозен отлив на руски туристи в сезон 2015-та. Представители на туристическия сектор алармираха, че има срив от  порядъка на 80% в ранните записвания. Причините за това са очевидни, срива в руската икономика, спада в курса на рублата и украинската криза като цяло. В крайна сметка Руският пазар в туризма към днешна дата е доста неустановен. Не само България, всички страни, които оперират с туристи от Русия са изключително притеснени, но в голяма степен вече са наясно, че тази година огромна част от руските туристи няма да я има. Конкретно за България се очаква, че лятото ще дойдат с около 160 хиляди души по-малко. Все пак над 400 хиляди руснаци притежават имоти у нас, основно по морето, така че очакваме над 450 хиляди души да дойдат в България по тази линия, съответно загубите ще са основно за хотелиерите.
Още повече, че става дума и за целенасочена политика на руското правителство. Миналата година руските туристи са били общо 17 милиона и 700 хиляди - сега държавата си е поставила за цел да намали броя на туристите, които ще излизат в чужбина с около 8 милиона. В момента в самата Русия се провежда безпрецедентна рекламна кампания, която свири на патриотичната струна - да помогнем на страната, руснаците да останат да почиват в Русия и т.н.. Руските туристи са насочвани към Крим и Сочи, дори към остров Сахалин. Правителството в Кремъл очаква Крим да бъде посетен от 4 милиона туристи това лято.
Междувременно Турция, Гърция, Кипър предприеха редица мерки, с които да компенсират отлива на руски туристи. Кипър издава визите за руснаци директно на границата. Турция пък субсидира чартърите от Русия, всеки полет се финансира с 6 хиляди евро, но ми се струва, че подобна политика у нас е неприложима. Все пак е ясно, че нещо трябва да се направи, защото, знаете туризмът е стратегически за икономиката на страната ни, защото генерира 13-15 % от брутния вътрешен продукт.
Сега представители на бизнеса лансират идеята за стимулиране на вътрешния пазар с ваучъри за почивка. Те биха работили по същия начин като ваучърите за храна, с които работодателите стимулират социално своите служители. Сега се чака мнението на финансовия министър дали ще отпусне квота от 100 милиона лева за ваучъри за почивка, защото логиката е те да са освободени от данъци.
Какво се случва в туризма, какъв сезон ни очаква, какво прави и какво трябва да прави държавата в сектор туризъм, след като вече има министерство, за което всички толкова настояваха. Как можем да компенсираме руския отлив и толкова ли е страшен той - това са темите, които се коментират в това издание на предаването Клуб Инвестор с гостите в студиото:
Димитър Попов,  експерт направление Туризъм, Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти,
Любозар Фратев,  председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, бизнесмен, политик и Мирослав Валентинов, гл. редактор на Travelnews.bg.
Чрез скайп връзка се включва Валентин Йосифов, представител на TUI за България, а по телефона участва и Маргита Тодорова - директор Маркетинг и продажби в Албена АД.

Може да проследите предаването в прикаченото видео.