Лични мотиви или политическо влияние стои зад отхвърлената кандидатура на Н. Куцкова

Защо Съюзът на съдиите иска оставките на ВСС и защо те не искат да ги дадат? Полиграф, 20 декември 2015-та, част 2

22.12.2015 | 16:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Лични мотиви или политическо влияние стои зад отхвърлената кандидатура на Н. Куцкова

Във втората, полемична част на "Полиграф" от 20.12.2015г., гостуват Юлияна Колева от ВСС и Весислава Иванова от Софийския апелативен съд (САС) по темата за отхвърлената от Съвета кандидатура на Нели Куцкова да оглави Апелативния съд. Журналистът Максим Караджов, сценарист и режисьор на филма си "Родена във въздуха" разказва за асимилацията на българите в Северна Гърция.

"Почти не се чуха аргументи "против" кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Апелативния съд. Чу се едно единствено обяснение от Ясен Тодоров за това, че Нели Куцкова все още има остатъци от политическа обвързаност, в резултат на номинацията й за вицепрезидент и заемания пост - заместник-министър на правосъдието. Това, очевидно не звучи сериозно за всички, на фона на професионалните качества на съдия Куцкова", коментира в студиото на "Полиграф" Юлияна Колева от ВСС.

Тя допълни, че влиянието на политическите партии върху гласуването на ВСС е надценено и че то по-скоро е резултат от личното отношение на членовете на Съвета към Нели Куцкова.

"През много решения на Съвета, ние виждаме политическо влияние", оспори съдия Весислава Иванова от САС. 

Иванова определи като несериозно твърдението на колегата си, че гласуването на подобни позиции се прави през лични мотиви.

"Гилдията е единна, че Съветът не функционира добре в този му вид и кадровите му решения в много случаи не почиват на здравия разум на закона." - допълни съдия Иванова.

Още от полемиката и аргументите, вижте във видеото: