Радан Кънев: НС събра 240 гласа за запазване на статуквото

Лидерът на ДСБ, Радан Кънев е гост на Светла Петрова в първата част на "Полиграф" от 20.12.2015г.

22.12.2015 | 14:34 Редактор: Виргиния Стаматова
Радан Кънев: НС събра 240 гласа за запазване на статуквото

"Ние се оказваме единствена алтернатива на властта в България. А властта, макар че не успява да се справи със задачите си, е много силна и разчита на около 200 гласа в парламента."

Така описа ситуацията в управлението на държавата доскорошният съпредседател на РБ Радан Кънев, който след оставката на правосъдния министър Христо Иванов излезе в опозиция в рамките на управляващата коалиция. По думите му за управлението на държавата, ГЕРБ разчита от една страна на коалиционните си партньори, а от друга – на ДПС и АБВ, които подкрепят липсата на реформи. Към тази формула се добавят и двете националистически формации - ПФ и Атака.

"Да се разграничи Доган, Първанов и Ковачки в българската политика е трудно."- добави Радан Кънев.

На въпроса на Светла Петрова, защо ГЕРБ се отметнаха от конституционните промени и измениха на редуцираната съдебна реформа, известна още като "исторически компромис", Радан Кънев коментира, че няма еднозначно обяснение. По думите му едната възможност е, че ГЕРБ никога не са искали такава реформа и че постигнатото е отвъд техните планове.

Второто обяснение според Кънев, е че за ГЕРБ дружбата с ДПС е по-важна от всяка друга.

На трето място, но с най-голяма тежест, той постави причината, че: "ГЕРБ се оказаха много податливи на натиска от прокуратурата и от корумпираните среди в съдебната система. Искам да подчертая, че става дума за сговаряне – дали под натиск или доброволно, за очевиден съюз с хората, които свалиха ГЕРБ през 2013г. Същите среди, същите медии, същото международно чуждо влияние, което се вижда ясно в тези медии, като водеща нишка. Свалиха ГЕРБ от власт, спретнаха им Костинброд, избраха Пеевски за шеф на ДАНС и обявиха война на ГЕРБ.

Хиляди гербаджии изпитаха на гърба си цялата машина на Цацаров и Пеевски, зад която мнозина виждаме Ахмед Доган и ДПС, която се беше настроила да елиминира ГЕРБ. Това беше война. В момента има съюз между ГЕРБ и всички тези хора. И ми е странно, че всички се правим, че не виждаме ясната геополитическа линия зад това", категоричен беше Радан Кънев.

Атаката срещу реформата, срещу министър Христо Иванов, срещу съдийското съсловие, срещу мен като лидер на формацията, която искаше тази реформа да се случи, вървеше наред с антизападна и проруска реторика, допълни още Радан Кънев.

Той коментира още, че през есента РБ е "стискал зъби" да остане в управлението в името на съдебната реформа, въпреки бюджетната политика на финансовия министър Владислав Горанов.

"За една година, след като МФ установи пряк контрол върху Фонда за гарантиране на влоговете, и съответно носи пълна отговорност за неговите действия, можем спокойно да кажем, че действия за събиране на ограбеното от КТБ в България няма. И никой не можа да ме убеди, че за една година не е имало възможност, да се предприемат сериозни действия. Всичко се бави с много месеци – точно толкова, колкото са необходими, да се претакат парите дали през ПИБ, дали през ББР, която забележете – е държавна." - допълни председателят на ДСБ.

По повод на бъдещето на РБ, Кънев заяви, че ще изчака доскорошните си политически партньори да вземат решение до март, когато се очаква годишният форум на формацията. 

Вижте повече във видеото: