Обръща се повече внимание на разходите, отколкото на приходите

07.12.2015 | 17:24 Редактор: Виргиния Стаматова
Обръща се повече внимание на разходите, отколкото на приходите

По трациция от 2009-та насам, се внимава за разходната част на държавния бюджет и се пренебрегва приходната, коментира във втората част на „Полиграф“ проф. Кръстьо Петков.

Той допълни, че пета поредна година бюджетът се актуализира и направи прогноза, че практиката ще се запази и през 2016-та. Причините за недостига според него са дефлацията, която не предполага икономически ръст; липсата на ресурс в приходната част и трупането на дълг върху дълг.

 

Ако депутатите се интересуват от осветлаването на доходите, нека се насочат към най-голямата финансова дупка, а тя е неплащането на данъците. Това иска от нас и ЕС. По оценки, неплатените данъците в страната ни са върху 4-5 млр. лв., въпреки щедрава данъчна система, а пострадали няма.

 

Проф. Михаил Константинов изказа опасения, че предстои нова световна финансова криза, поради голямото количество натрупан „финансов боклук“, което надхвърля размера на глобалните активи.

 

По другата актуална тема от седмицата – ограничаването на потока от мигранти, той направи уточнението, че тъй като въпросната група хора навлиза не през КПП-тата, а прекосявайки нелегално границата, тя трабва да се определи като „нарушители“ на границата. „По нашето законодателство тези нарушители трябва да се нажат с до 5 години лишаване от свобода, а ние дори не ги глобяваме“, категоричен беше професорът.  

Вижте повече във видеото.