Как комплексите произвеждат терористи

На 26 ноември в полемичната втора част на „Полиграф“, председателят на Българската асоциация по психотерапия д-р Димо Станчев, богословът доц.Клара Тонева и журналистът Теодор Спасов коментират как комплексите за малоценност произвеждат терористи.

27.11.2015 | 00:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Как комплексите произвеждат терористи

Журналистът Теодор Спасов представи тезата на американския политолог Хартун Ула, според която, голяма част от съвременните терористи са образовани и произхождат от средната класа. Той даде пример с терорист номер едно в света – Осама бин Ладен, който е завършил „Икономика и бизнес администрация“ в университета в Джида (Саудитска Арабия). Според журналиста, масовият убиец Андреш Брейвик, който през 2011-та разстреля 69 младежи на норвежкия остров Утоя, също е терорист. Спасов резюмира тезата на Хартун Ула така:

„Не само невежествоти и социалната изолация, но и чувството за малоценност и неудовлетвореността от обществения ред, карат хората да стават екстремиести“.

 

Психиатърът Димо Станчев се спря върху всеобщата слабост да се изживяваме като въплащение на доброто. Той цитира позицията на Цветан Тодоров, че само, ако можем да се отъждествим с виновния и да следим онази част от себе си, която може да извърши престъпление, ще изживеем напредък и ще изградим защитни механизми срещу собствените си негативни импулси.

„Да се опитаме да дефинираме хората, които извършват терористични актове, е също толкова дехуманизиращо, колкото и самоубийствения атентат. Същността на тероризма е да дехуманизираш другите, да ги сведеш до обекти на контрол.Те убиват с оръжие, а ние с думи, като започнем да говорим какъв е терориста, каква е неговата душа, как той се изработва“ коментира Станчев и допълни: „Тези актове са опит за връщане към миналото – на личностно и на историческо равнище, едно минало, което бихме искали да забравим. Двайсти век е най-кървавият в Европа, с 60 до 70 млн. жертви.“

Доцент Клара Тонева от Богословския факултет на Софийския университет коментира :

„Знанието не се оказва достатъчно. Това ( бел.ред. тероризмът) е повече загуба на смисъл, отколкото комплекс.“ Специално за регилията и цивилизацията тя заключи : „Стоперите за насилие бих могли да бъдат дадени от вярата и религията и в същото време да бъдат премахнати от нея. Всяка цивилизация има претенции за уникалност. Интересното за ислямската цивилизация е, че търсят своята идентичност в противопоставяне на западната.“

Още от изказаните мнения, вижте във видеото.