Оспорва се автентичността на записите в "Яневагейт", но не и самите разговори

В студиото на "Полиграф" с водеща Светла Петрова, Николай Гунчев от Съюза на съдиите в България (ССД) и адв. Петромир Кънчев от инициатива "Правосъдие за всички" коментират състоянието на съдебната система и скандала, придобил публично

20.11.2015 | 00:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Петромир Кънчев и Николай Гунчев в Полиграф

"Всички институции в тази държава дължат отговор на обществото. То трябва да научи истината, независимо дали записите са автентични, или са били манипулирани с някакъв софтуер... Убеден съм, че голяма част от българските магистрати и в частност съдиите - нямат вина", категоричен беше Николай Гунчев, член на УС на ССБ по повод на поредния скандал около съдебната система. 

Според адвокат Петромир Кънчев от инициатива "Правосъдив за всеки", от началото на скандала, магистратското статукво, ВСС, Прокуратурата  и замесените лица се опитват да неглежират скандала. Бяха положени усилия за затъмнение на скандала, така че информацията да не стигне до влиятелните медии, а когато това не успя, се подложи на съмнение автентичността на записите. Никой обаче не отрича, че такива разговори са водени.