Корман Исмаилов пред Полиграф: България реагира адекватно срещу тероризма

Пред полиграфа на Светла Петрова, Корман Исмаилов, лидер на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) определи тероризма като симетрична заплаха.

20.11.2015 | 11:57 Редактор: Виргиния Стаматова
Корман Исмаилов пред Полиграф: България реагира адекватно срещу тероризма

Ефективната борба с конспиративни действия като тероризма е много трудна. Това са думи на председателя на НПСД Корман Исмаилов, който гостува в студиото на "Полиграф" на 19 ноември.

Той допълни, че на първо място роля за превенциятa на тероризма имат службите, но с уговорката, че България не разполага с капацитета сама да се бори ефективно с организирания тероризъм. На въпроса на Светла Петрова дали в тази ситуация се изискват конкретни мерки от страна на българските институции, Исмаилов коментира, че се активират агентурните мрежи, обмена на информация между армия, полиция, макар това да не е видимо за гражданите. Той допълни, че подобен модел на работа имат службите на държави като Турция и Израел, които имат голям опит в борбата с тероризма. 

Исмаилов сподели още, че има  притеснения относно източника на заплахата. "Той е свързан с региони, в които се развиват Ал Кайда, Ислямска държава. Тези организации чрез идеология се опитват да привличат  изпълнители по места. Във всяка една държава или общество могат да бъдат намерени 50-100 радикално настроени граждани, които да попият подобна идеология," допълни той.