Миков: Противоречията в управляващата коалиция вещаят нестабилност

Обида на служителите в МВР и издигането на силата в култ разчете лидерът на БСП в полицейските протести

06.11.2015 | 12:26 Редактор: Мариета Иванова
Миков: Противоречията в управляващата коалиция вещаят нестабилност

Противоречията в управляващата коалиция вещаят нестабилност, коментира в предаването „Полиграф” с водещ Светла Петрова председателят на БСП Михаил Миков. Той допълни, че примерите за това са много, а последният е отхвърленото президентско вето на Закона за военното разузнаване.

Полицейските протести

Полицейските протести и начина на провеждането им по думите на лидера на социалистите могат да обяснени с два неща:

  • Първо в „нашата страна, която е формално демократична, силата се издигната в култ. Тя се внушава от  медиите, налага се в обществото и тя е фактор при изборите и това го виждат всички български граждани”, коментира той. По думите му „силовите подходи се налагат все повече по места” и „упражняването на властта е сила”.
  • Второ – „обида, от начина, по който се отнасят към полицаите”.  

Миков припомни  и че по времето, когато е бил министър на вътрешните работи е имало протести (декември 2008 година-бел.ред.). – „Тогава ставаше въпрос за по-обмислени реформи, а не като сега - със секирата”, заяви той и подчерта, че  „това показва и друга нестабилност- за невъзможност за диалог с големи обществени групи”. – „Днес правителството за пръв път изпада в такава ситуация”, заяви още Миков и подчерта, че  „обидата е по-голяма от размера на отстъпката за социалната придобивка”.

Той подчерта, че разбира се „бюджетът не стига,”, но че  служителите от МВР са обидени от несправедливостта.

Местните избори

Още по темата

„Големият проблем е, че изборите като цяло бяха нечестни, фалшифицирани”, коментира Миков и подчерта, че това не може да даде никаква легитимност на новоизбраните органи на местната власт. Той беше категоричен, че кандидатите на БСП са можели да спечелят на места, където разликата е била малка, като Ловеч например. По този повод и социалистите ще искат касиране на изборите за редица население места, стана ясно от думите ми.

„Сега започва едно формиране на плаващи мнозинства, което  все повече ще отблъсква хората от местната власт, защото виждат, че това не е управление в името на хората, а за разпределение на европейски средства”, коментира още той.

Законодателните инициативи на левицата

От думите на лидера на БСП стана ясно, че левицата ще прави скандал винаги, когато има опит за покриване на законодателни инициативи на опозицията,  защото „иначе няма смисъл от парламент".

Повод за коментара му стана предложенията на БСП за допълнение и промени в законите за ДДС и за данъците на физическите лица, които обаче не са били включени за разглеждане в НС.

„Сега трикът, който се прави в парламента, е да не се стигне до обсъждане, като правителството вкарва един Закон за корпоративното подоходно облагане и в преходните и заключителни разпоредби урежда материята по тези закони (Законите за данъците на физическите лица и за Данък добавена стойност). Но правилника е изричен, че щом са от една и съща материята, трябва да се допуснат”, коментира Миков. Припомняме, че социалистите предлагат връщане на 10-процентния данък за работещите на минимална работна заплата, връщане прогресивното подоходно облагане и намалява на ДДС за детските стоки.

„Нека бъдат допуснати за разглеждане и да се види кой за какво е- кой е за намаляване на ДДС за детските стоки, кой е за прогресивно облагане”, коментира още Миков. Вижте цялото интервю от видео файла.