Повечето учители у нас имат симптоми на бърнаут

2/3 от анкетираните считат стреса за вреден, а останалите виждат в него и положителна страна

28.10.2020 | 21:15 Редактор: Калина Донкова

Повечето учители у нас имат симптоми на бърнаут, сочи анализ на Синдикат "Образование‘‘ към  КТ "Подкрепа".

Според доклада 2/3 от анкетираните смятат, че стресът е вреден, а останалите откриват в него стимул за преодоляване на трудностите. Синдикатът посочва и причините за високите нива на тревожност в професията - пренатоварване със замествания, дежурства, обемна документация, кратки срокове, проблеми с ръководство, родители и ученици, работна атмосфера и други допълнителни дейности.

Картината в Европа е по-приемлива – според статистиката 35% от учителите са подложени на бърнаут ефекта, докато в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес. Една от стъпките за преодоляване е редуциране на натоварването при учители над  50-годишна възраст. Друга необходима мярка е определянето на учителската професия към втора категория труд.

Овладяването на стреса трябва да започне на две нива. Първото ниво е свързано с личностни умения, техники за разтоварване на напрежението, а второто включва превенция на професионалните заболявания на учителя чрез Националната програмата за рехабилитация на педагогическите специалисти.

Разговор по темата с психолога Младен Владимиров в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК