Уеб платформа ще следи за използваните пестициди в земеделието

Предвижда се контролният орган да бъде Българска агенция по безопасност на храните

27.10.2020 | 21:24 Редактор: Калина Донкова

Онлайн платформа да проследява движението на продуктите за растителна защита (ПРЗ) от производителя или вносителя до крайния потребител на произведената продукция, предлага проектонаредба на Министерството на земеделието, храните и горите. Уеб платформата се очаква да бъде създадена и администрирана от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Текстът предвижда земеделските стопани и професионалните потребители на ПРЗ да бъдат задължени да водят записи за всяка употреба на пестициди за стоките у нас. Подобна платформа цели подобряване на проследяемостта и увеличаване на контрола на производството и вноса и износа в страната, търговията с ПРЗ и общата му употреба. В сайта ще се добавя информация за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

При употребата на пестициди да има отстояние между населените места съобразена с посоката на вятъра и вида на техниката. В наредбата е упоменато транспортирането на тези култури да се извършава в специални чували, които след това да не се използват повече за тази цел, както и обработването да бъде извършвано в определени обекти за целта под контрол. Какво означава всичко това за земеделието и обикновения потребител и какво трябва да знаем за пестицидите? Разговор по темата с Нели Йорданова от Асоциация Растителнозащитна Индустрия България в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК