Внушение било, че съдиите в България искат оставката на Гешев

Това обяви Ясен Тодоров в предаването "Опорни хора"

26.10.2020 | 12:23 Редактор: Георги Камарашев

Тази седмица имаше дискусия във ВСС след писмото на Съюза на съдиите в България с искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

"В никакъв случай мнението на Съюза на съдиите в България не изразява мнението на всички съдии, които са около 2200 в страната. Никой не знае колко е броят на членовете на Съюза на съдиите. Това е факт, който те упорито крият от българското общество. Направиха всичко възможно, за да се премахне законовото задължение магистратите да декларират в какво сдружение членуват", заяви членът на Управителния съвет на Камарата на следователите в България Ясен Тодоров в предаването "Опорни хора".

По думите му тезата, че съдиите в България искат оставката на главния прокурор, е внушение.

"Има и много други внушения какво иска Европа от България. Това е поредният опит за насаждане на напрежение в съдебната система. Той е в учудващ синхрон с някои политически акции на български политици, представени в Европа. Нищо от това не ме учудва, защото ръководството на тази съдийска организация работи в завиден синхрон с ръководителите на някои политически организации. Някои активисти на този Съюз след това станаха общински съветници, и то водачи на групата на една политическа партия в София. Тази симбиоза не е от днес и не е учудваща", коментира Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Според него има опит за политизиране на съдебната система и това е фундаментален проблем. 

"Работата на прокурорите и на съдиите е да правораздават. Знаем, че когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правосъдието излиза оттам. Този процес е вече над 10 години. Когато станах член на ВСС през 2012 г., този процес вече беше започнал. Множество неправителствени организации се опитваха да се намесват в работата на ВСС. Тези организации, чиито членове имат претенции да разбират от правосъдие, но не знаят какво е да работиш като магистрат", подчерта той.

Магистратът бе категоричен, че не може да се говори за противопоставяне между прокурори и съдии в България. Според него има опит на една съдийска организация да разделя съдиите и прокурорите, което било недопустимо.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК