България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ясен Тодоров: Няма причина указът за Гешев да не бъде подписан

Кариерата на Гешев е последователна през годините

25.10.2019 | 08:50 Редактор: Виктория Гетова

С  "20" гласа за и "4" против пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор. Веднага след гласуването се заговори дали президентът Румен Радев ще подпише указа за назначаването на Гешев, посъветван от колегата си президента Росен Плевнелиев да не го прави.

"Считам този апел на президента Плевнелиев за недопустим и незаконосъобразен. Изцяло в правомощията на настоящия държавен глава е да направи преценка дали да подпише такъв указ. Няма основания указ да не бъде подписан.", коментира Ясен Тодоров - бивш член на ВСС, в момента следовател от Националната следствена служба в "България сутрин".

Тодоров обясни, че би било добре указът да бъде подписан навреме или ако бъде върната процедурата на ВСС, да е в срок преди 10 януари, когато изтича мандатът на настоящия главен прокурор, за да не остава държавата без върховен обвинител.

"Факт е, че карирерата на г-н Гешев е последователна и това е първи такъв случай в историята на България след демократичните промени. Човек, тръгнал от най-ниското ниво, служител на МВР, станал заместник-главвен прокурор, става главен прокурор, което е много добър пример и стимул за всички млади хора, които стават магистрати", поясни Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпроса кой се страхува от избора на Иван Гешев, бившият член на ВСС беше категоричен:

"Страхуват се тези, които са подсъдими, кандидати за подсъдими или са обвиняеми. Защото работата на Прокуратурата е да защитава законните интереси на гражданите и тези, които ги нарушават да влизат в затвора",  допълни Ясен Тодоров.

Харесайте Facebook страницата ни ТУК